Det första globala målet är ingen fattigdom. Första delmålet i ingen fattigdom handlar om att utrota extrem fattigdom. Extremt fattig är om man lever på mindre än 20 kronor per dag enligt Världsbanken. I dag är det ca 700 miljoner människor som lever i extrem fattigdom. 356 miljoner av dom är barn. Det motsvarar ungefär vart sjätte barn. FN:s barnkonvention påminner oss om att varje barn har rätt till en trygg uppväxt utan fattigdom.
Varje land har egna mått för när man räknas som fattig. I Sverige är målet att antalet som lever i fattigdom ska ha minskat med hälften år 2030.
Fattigdom handlar inte bara om brist på pengar. Det handlar också om brist på frihet, makt, hälsa och inflytande. Att kunna välja är en frihet som många fattiga saknar. Att inte få gå i skolan är också fattigdom. Därför finns det delmål om att alla länder ska införa socialt skydd för alla medborgare. Flickor och kvinnor drabbas oftast hårdare av fattigdom än pojkar och män. Att alla män och kvinnor ska ha lika rätt till ekonomiska resurser och att äga saker är därför ett annat delmål.
Att avskaffa fattigdom handlar om att skapa lika möjligheter. Det gäller utbildning, hälsa och säkerhet och många andra områden. Vi bör dela med oss till andra, inte bara för att vara snälla utan för att skapa rättvisa.
Det finns många orsaker till fattigdom. Både länder och människor kan vara drabbade av fattigdom. Något land kan ha sålt sina naturresurser billigt och sedan tvingats köpa de färdiga produkterna dyrt. Många har upplevt hur krig raserat allt som de byggt upp. Eller så har torka gjort att en bonde fått slakta alla djur och att det inte går att odla. Kanske har någon i familjen blivit sjuk och man sålt allt för att betala sjukvård.
Det finns flera artiklar i barnkonventionen som är kopplade till Globala målet 1 – Ingen fattigdom.
Artikel 6 i barnkonventionen säger att alla barn har rätt till liv, att utvecklas och att må bra. Detta är viktigt för att barn ska kunna använda sig av alla sina rättigheter i barnkonventionen.
I artikel 26 och 27 i barnkonventionen står det att varje barn har rätt till en skälig levnadsstandard och rätt till trygghet. Det kan till exempel vara att barn får mat, kläder, medicin och någonstans att bo. Om föräldrar är fattiga, sjuka eller inte har ett jobb så ska familjen få hjälp så att barnet får det bra.
Texten är ursprungligen publicerad 1 april 2018.
Publicerad: 04 maj 2023