I Erikshjälpens Framtidverkstäder skapas framtidstro och gemenskap. Barn och ungdomar får där en trygg plats att uttrycka sig och utvecklas på. Det gör att de unga kan förverkliga sin fulla potential, samtidigt som de tar tillbaka narrativet om sina hemorter.
Gränby ligger strax norr om centrala Uppsala. Det är ett av de områden som i medierna beskrivs som ett ”utanförskapsområde”. Visst finns det sociala utmaningar i området men Sudi Osman köper inte beskrivningen om att Gränby skulle vara otryggt.
– Mycket har förändrats till det bättre i Gränby sedan 2019. Folk har kollat illa på vårt område men de som lever här jobbar för att det ska bli bättre. Du ska inte behöva känna dig orolig i Gränby, berättar Sudi.
Sudi är idag 17 år och kom i kontakt med Erikshjälpens Framtidsverkstad för första gången under våren 2022. Hon blev erbjuden att arbeta i Framtidsverkstaden på sportlovet och tänkte först att det kunde vara ett bra första jobb och lite extra pengar i plånboken. Men väl på plats hittade hon en plats som var mer av ett sammanhang än ett jobb.
–Alla vi som träffas här blir som vänner. Vi kan både ha roligt på aktiviteter tillsammans men också prata om viktiga saker. Framtidsverkstaden har blivit som mitt andra hem, säger Sudi.
När du pratar med Sudi märker du snabbt att det är en tjej med skinn på näsan som brinner för Gränby och de ungdomar som bor där. Hennes engagemang och röst tog henne till Almedalen 2022 där hon deltog i ett panelsamtal om ungas uppväxtvillkor i Sverige som Erikshjälpen arrangerade.
Nu kan Sudi bli igenkännd i Gränby som ”Du från Framtidsverkstaden!” och det är en roll som hon trivs med.
–När ungdomar ser att jag är med och gör skillnad förstår de att de också kan göra det! Vi har alla viktiga perspektiv att bidra med, säger Sudi
Publicerad: 20 maj 2023