Shukhi & Piyas skola fick en ny toalett

Vad kan en toalett göra för skillnad för flickor och arbetet för flickors rättigheter och en mer jämställd värld? För Shukhi och Piya och alla deras vänner i Mongla, i södra Bangladesh – gör den all skillnad. Tack vare skolans nya toalett har flickornas skolnärvaro ökat. Numera kan flickorna också koncentrera sig på skolarbetet på ett helt nytt sätt, de tar till sig kunskapen och presterar bättre i skolan.

Det är inte bara toaletten i sig som gjort skillnaden. Det är också ett erkännandet att flickors behov, situation och utmaningar är riktiga. Det är signalen att flickor är viktiga. Ja, att de är och ses som en resurs och en kraft i samhället och att de har rätt att få förutsättningar till att kunna utbilda sig och vara med och forma sin egen framtid.

– Den här toaletten påverkar vår vardag och vår framtid. Nu har vi möjlighet att hänga med bättre i undervisningen och på så vis får vi bättre förutsättningar för framtiden, säger 15-åriga Piya Mong som är en av eleverna på ABC Secondary School i Mithakhali.

Shukhi Mony, 12 år gammal.
Shukhi Mony 12 år
Piya Mong, 15 år gammal
Piya Mong 15 år
Shukhi Mony, 12 år gammal.
Shukhi Mony 12 år
Piya Mong, 15 år gammal
Piya Mong 15 år
När vi inte haft tillgång till mensskydd har vi använt kläder och andra textilier som skydd
Piya Mong, 15 år.

Brist på skydd har varit ett problem

På skolan går cirka 250 elever i årskurserna fem till åtta. Piya och kompisen Shukhi Mony, 12 år, visar upp skolans nya tillgänglighetsanpassade toalett. Den rymmer både en traditionell toalett med ett hål i golvet och en vattentoalett, den första i området. Här finns också flera nya handfat och ett skåp fullt med allt som en flicka kan behöva under perioder av mens.

– När vi inte haft tillgång till mensskydd har vi använt kläder och andra textiler som skydd, men det är inte så bra eftersom det är så ohygieniskt. Vattnet vi tvättar oss och kläderna i är inte heller så rent och riskerna för sjukdomar är många, berättar Piya.

Var med och stötta vårt arbete för barns rätt till hälsa

 

Tack vare dig kan fler flickor få tillgång till en säker menshälsa och därmed större möjlighet att nå sin fulla potential.

Ge en gåva

 

 

 

QR kod Erikshjälpen

Swisha en gåva

900 92 83
Tidigare när flickorna har haft mens har de undvikit att komma till skolan
Selina Akter, Lärare i matematik på ABS Secondary School.

Skolan – en trygg plats

Flickornas matematiklärare Selina Akter bekräftar att toaletten betyder mycket. Flickorna känner sig nu mycket tryggare och barnens skolnärvaro och resultat har förbättrats avsevärt.

– Tidigare när flickorna har haft mens har de undvikit att komma till skolan. Nu finns det tillgång till allt de behöver för att känna sig trygga och hygieniska här på skolan, och de missar mindre av undervisningen, berättar hon.

Selina Akter, Lärare i matematik på ABS Secondary School
Selina Akter lärare i matematik på ABS Secondary School
Selina Akter, Lärare i matematik på ABS Secondary School

Tidigare fick alla skolans elever dela på två slitna och väldigt smutsiga toaletter. Vars väggar inte är täta, genom glipor kunde man kika in trots att dörren var stängd.

– Den gamla toaletten var så smutsig, man kände sig inte säker där, berättar Shukhi.
– Ja och så var det alltid kö och eftersom vi inte ville gå på dem gick vi hellre hem om vi behövde gå på toaletten. Men på grund av vägen, kom vi sällan tillbaka, berättar Piya. Hon tillägger:
– Det känns jättebra att vi har en ny toalett! Det är så rent här, ingen smuts. Det finns rinnande vatten och mensskydd.

En gammal toalett på en skola i Bangladesh
Skolans gamla toalett rengjord inför Erikshjälpens besök
En ny vattentoalett på en skola i Bangladesh.
Skolans nya vattentoalett
En gammal toalett på en skola i Bangladesh
Skolans gamla toalett rengjord inför Erikshjälpens besök
En ny vattentoalett på en skola i Bangladesh.
Skolans nya vattentoalett

Färre avbrott i skolgången

Piya och Shukhi har ett par kilometers skolväg och vägen kan vara väldigt trafikerad. Trots det att så är fallet för de flesta på skolan, valde de och många andra oftast att gå hem för att gå på toaletten. Trots att de då skulle gå miste om undervisning, vilket tydligt påverkade resultaten.

– Tjejerna ville verkligen inte använda de gamla toaletterna. En del av dem undvek att dricka vatten hela skoldagen, allt för att inte behöva gå, berättar Selina Akter. Hon fortsätter:
– Det tog också mycket på flickornas koncentrationsförmåga att hela tiden tänka på hur de skulle undvika toaletten. De var ofokuserade men ville inte heller prata om det.
– Ja, nu är vi mycket mer närvarande i skolan än tidigare. Det känns tryggt och det känns roligt att vara här. Vi missar inte längre så mycket av skolundervisningen, säger Piya.

 

Publicerad: 13 maj 2024

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.