Gratis mensskydd – Nancys krav till politikerna

Nancy Mbiti är 18-åringen i västra Kenya som kräver att mensskydd ska vara gratis för alla flickor och kvinnor i Kenya.  Hon är en av flera modiga flickor på sin skola som har börjat höja rösten mot ett ojämlikt samhälle.

För oss i Sverige kanske det inte ses som ett stort problem. Men för flickor och kvinnor i Kenya – framför allt på landsbygden och i fattigare områden – är det ingen självklarhet att det finns tillgång till mensskydd. Och om det väl finns är det heller inte säkert att alla har råd med det. 

Nancy berättar om flickor i hennes egen ålder som har tvingats använda trasor eller andra textilier som mensskydd eftersom de inte har råd att köpa bindor i butiken. Visst, ibland delas det ut mensskydd i skolan men utdelningen är oftast orättvis och kan dessutom hamna i fel händer. 

Nancy Mbiti brinner för flickors rättigheter. Foto: Kakenya's Dream
Nancy Mbiti som står i sin skoluniform utanför en tegelbyggnad.
Nancy Mbiti brinner för flickors rättigheter. Foto: Kakenya's Dream

Vi vill att politikerna, framför allt de som sitter i parlamentet, ska ta fram en lag som ger fri tillgång till mensskydd över hela landet. Om det är gratis är det inte lönt för exempelvis lärare att roffa åt sig bindor för att sedan sälja vidare. Det hade också gjort så att inga fler flickor hade behövt sälja sex för att ha råd med mensskydd och att antalet tonårsgraviditeter hade minskat, säger Nancy. 

Vi kan inte vara tysta. Mensen är en naturlig del av livet och något som vi måste våga prata öppet om.
Nancy Mbiti

Skriver debattartiklar för att påverka

När Nancy gick i fyran kom hon i kontakt med Erikshjälpens arbete i Kenya och kunde fortsätta gå i skolan tack vare vårt samarbete med den lokala organisationen Kakenya’s Dream. Förra året tog hon studenten och nu drömmer hon om att komma in på universitet och plugga vidare till lärare. En annan dröm är att synen på mens i samhället ska förändras.  

Det borde finnas gratis mensskydd på alla vårdcentraler så kvinnor och flickor kan hämta bindor när de vill. Det här borde vara lika normalt som att det finns kondomautomater överallt, säger hon. 

Varje månad träffar Nancy jämnåriga flickor som kämpar för att få tag på bindor och hon märker samtidigt att det är ett ämne som ingen egentligen vill prata om. Något som hon vill ändra på. Därför försöker hon att prata om menshälsa med sina klasskamrater och skriva debattartiklar i lokala tidningar för att få till en förändring.

Vi kan inte vara tysta. Mensen är en naturlig del av livet och något som vi måste våga prata öppet om. Det är vår rättighet att ha tillgång till mensskydd och ska inte vara beroende av om man har råd med det eller inte.

Konsekvens av mens

I maj uppmärksammar Erikshjälpen menshälsa och flickors rätt till hälsa och framtidshopp. Du kan vara med och göra skillnad!

Läs mer om Erikshjälpens arbete för menhälsa.

Publicerad: 08 maj 2025

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.