Alla barn har rätt till god hälsa

Här får du lära dig mer om vad barnkonventionen och FN:s globala mål säger om barns rätt till en god hälsa och välmående.

Vatten och mat är grundläggande för barns hälsa. Att ha kunskap om hur man tar hand om sig själv är också viktigt för att barn ska vara friska. Det ska också finnas sjukvård tillgängligt när det behövs.

Men barn behöver inte bara vatten, mat och sjukvård. De behöver också trygghet, ett hem, möjlighet att gå i skolan och leka.

Vad säger Barnkonventionen om barns hälsa och välmående?

Artikel 6 i barnkonventionen slår fast att alla barn har rätt till liv och utveckling. Då behövs bra mat och rent vatten.

Artikel 23 och 24 i barnkonventionen säger att alla länder ska göra vad de kan för att barn ska må bra. Det betyder att alla barn har rätt till vård och medicin när de är sjuka och att mammor med små barn också ska få bra vård. Föräldrar måste också få lära sig hur de ska ta hand om sitt barn.

Artikel 26 och 27 i barnkonventionen berättar om att alla barn har rätt till social trygghet och en skälig levnadsstandard, som bostad kläder och mat.
Om dina föräldrar är fattiga, sjuka eller arbetslösa ska er familj få hjälp. En förälder som inte bor med sitt barn ska ändå ta ansvar, som till exempel betala för barnets mat eller kläder.

FN:s globala mål nummer 2 – ingen hunger
Ilustrationen för globala målet nummer 2 - ingen hunger. Orange bakgrund med vit text som är centrerad.
FN:s globala mål nummer 2 – ingen hunger

Vad säger FN:s Globala mål om barns hälsa och välmående?

Globala målet nr 2 – ingen hunger

Alla människor i världen ska ha tillräckligt med mat. Särskilt viktigt är det för fattiga och utsatta människor, men också för gravida och äldre. Idag får 821 miljoner människor på jorden för lite mat och antalet som går hungriga har ökat de senaste fem åren.

Felaktig näring och brist på mat gör att barn inte växer och att de utvecklas dåligt. Situationen för barnen har blivit bättre, men det går för sakta.

I stora delar av världen odlas den mesta av maten av småbönder. När regn eller torka förstör skörden finns ingen mat att köpa. Småbrukarna behöver odla mer och med bättre metoder. Att utveckla odling som klarar av klimatförändringarna och som bidrar till en bra miljö är viktigt för att alla långsiktigt ska få mat.

Delmål

  • Säker och nyttig mat till alla
  • Utrota felnäring så att barn utvecklas bra
  • Fördubbla småodlares skördar och inkomster
  • Ta fram mat på ett sätt som är bra för miljön och människor.
FN:s globala mål nummer 3 – god hälsa och välbefinnande
Ikonen för FN:s globala mål nummer 3 - god hälsa och välbefinnande. Bakgrunden är grön och texten är vit, centrerad i mitten.
FN:s globala mål nummer 3 – god hälsa och välbefinnande

Globala målet nr 3 – Hälsa och välbefinnande

Alla människor har rätt att få vård och medicin om de blir sjuka. Vården ska inte vara så dyr att inte alla har råd att betala. Det behövs också bättre information om hur vi kan förebygga sjukdom och hjälp till självhjälp. Vi måste veta hur man håller sig frisk och vad det finns att göra när man blir sjuk.

Fattigdom är ett stort hinder för en god hälsa och i många delar av världen saknas pengar till grundläggande åtgärder, som mat, sjukvård och vaccin.

Delmål

  • Inga spädbarn eller barn under fem år ska dö av orsaker som hade kunnat förebyggas
  • Minska mödradödligheten
  • Bekämpa smittsamma sjukdomar.
FN:s globala mål nummer 6 – rent vatten och sanitet
Illustration över FN:s globala mål nummer 6 - rent vatten och sanitet. Bakgrunden är blå och texten vit, centrerad i mitten.
FN:s globala mål nummer 6 – rent vatten och sanitet

Globala målet nr 6 – Rent vatten och sanitet

Alla människor ska ha tillgång till rent dricksvatten och ingen ska behöva gå på toaletten utomhus. Vatten ska vara säkert och inte bli förorenat på sin väg fram till den som ska dricka. Alla människor ska ha möjlighet till en god hygien, som att ha möjlighet att tvätta händerna, använda en toalett och duscha.

I dag är det sju av tio människor i världen som som har tillgång till rent vatten. Det är många som använder dåliga, eller inga, toaletter. Det är inte många som har möjlighet att tvätta sig efter toalettbesök och när människor bor tätt kan sjukdomar lätt spridas. En bra toalett är också en trygghet för många flickor, särskilt vid menstruation. Du läsa mer om flickors trygghet här.

Delmål

  • Säkra avlopp och förbättrad rening
  • Skydda vattenkällor och använda vattnet effektivt
  • Samarbete mellan världens länder för att hjälpa till med vatten och sanitet i fattiga länder.

Texten är ursprungligen publicerad 1 mars 2019.

Publicerad: 23 augusti 2024

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.