Kreativiteten är viktig för Gustav och har på något sätt alltid funnits där. Den och kärleken till second hand har han fått från sin mamma, sin uppväxt och sitt barndomshem. Som kreatör vill han flytta fokus och visa att det finns andra värden i att handla och tänka hållbart. Gustav Broström är Sveriges Second Hand-profil 2023.
– Gustav Broström är ett föredöme och en inspirationskälla som öppnar upp fler ögon för second hand och visar att det är för alla! Med vårt pris vill vi visa uppskattning för det arbete han gör och skicka med en uppmuntran inför framtiden, säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand.
Gustav är 32 år gammal, född och uppvuxen i Stockholm. Han har en bakgrund inom journalistik, mode, hudvård, design och reklam. Han bor på Kungsholmen tillsammans med sin sambo Hugo.
Gustav driver Instagram-kontot ”Gustavsrum”. Där samlas både de som redan älskar second hand och de som är nybörjare inom andrahandsmarknaden. Gustav har gjort sig känd för sina inspirerande andrahandsfynd och syns både i TV-rutan och skriver för magasinet Antik och Auktion.
”Gustavsrum” är Gustavs plats på sociala medier. Där delar han med sig av sin expertis inom design och inredning och skapar innehåll med stort fokus på hållbara fynd och återbruk. Han visar upp sitt hem, där han blandar föremål från Svenskt Tenn och andra designklassiker i vackra stilleben, men också olika typer av återbruksprojekt, tips på dukningar och enkla vardagsföremål som lätt går att hitta second hand.
– Jag tycker att det finns en lika stor glädje i att läsa och ta del av kunskap, som att inspirera och dela den vidare. Jag vill inspirera folk till att göra något stort av något litet.
Genom sitt community har Gustav fått kontakt med många andra kreatörer som även de inspirerar till att ge saker nya användningsområden och driva olika projekt som skapar engagemang för second hand och återbruk.
– Det finns så mycket mer än bara dyra tekoppar inom second hand. Man kan köpa sängkläder, växtfärga och sy ett nytt sofföverdrag. Man kan måla om lampskärmar och bygga om saker, säger Gustav.
Gustav Broström var en av tre finalister som nominerats till utmärkelsen Sveriges Second Hand-profil 2023. Bredvid honom stod profilerna Sara Wimmercranz och Emelie Norberg. Att vinna utmärkelsen var något som gjorde Gustav både stolt och rörd.
– Det känns väldigt overkligt men jag blev väldigt glad och rörd när jag fick beskedet. Framför allt när jag fick höra att det kommit in så många nomineringar och röster. Det är fint att man lyckas nå ut till människor. Jag är rörd och fylld av en glädje och tacksamhet, säger han.
Han är samlaren av vackra ting som genom sitt engagemang inspirerat tusentals. I hans hem blandas svenskt tenn med återbruk och udda keramik. På ett lekfullt sätt visar han att egenpysslade dekorationer och designklassiker kan gå hand i hand och att allt från stearinljus till möbler går att finna på andra hands-marknaden.
På sitt Instagram-konto ”Gustavsrum” visar Gustav Broström hur lustfyllt det är att konsumera hållbart. Genom att vara en aldrig sinande källa till inspiration och kunskap öppnar han upp fler ögon för second hand och återbruk. Gustav bevisar att second hand är för alla, och tack vare honom får fler prylar älskas igen.
När Gustav växte upp köpte hans mamma mycket kläder till sina barn second hand. För dem var besök på loppisar och second hand-butiker ett sätt att umgås. Gustav inspireras fortfarande av sitt barndomshem.
– Vi hade ett ganska vanligt men väldigt ombonat hem, fyllt av textiler från Svenskt Tenn, som mamma sydde kuddar, underlägg och överkast av. Därifrån kommer min kärlek till Svenskt Tenn men också till pyssel och ”Do it yourself”-andan.
Gustavs mamma lärde honom att ett hem inte behöver vara perfekt, så länge det skänker glädje. För att få ett trivsamt hem måste man våga prova.
– Köp den där konstiga vasen i form av en ananas, den där gigantiska tavlan eller den där jättekonstiga spegeln och prova. Det utmanar jag mig själv med hela tiden. Ett hem blir aldrig färdigt. Det finns en glädje i att prova nya saker, ändra och lära sig mer, säger Gustav.
Gustavs bästa råd för att ställa om till att handla mer second hand är att planera sina besök och besöka second hand-butiker frekvent.
– Det är svårt att göra ekonomiska klipp på andrahandsmarknaden idag. Men det finns andra värden – ett lugnare tempo, vardagsglädjen föremålet skänker, föremålens resa och vad föremålet symboliserar till exempel, säger Gustav och fortsätter.
– Jag kanske köper ett fat i januari men hittar inte den tillhörande koppen förrän i december. Den väntan ger föremålet ett annat värde.
Som pristagare får Gustav 25 000 kronor att ge till något av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter. Valet föll på Erikshjälpens arbete med jämlika uppväxtvillkor, med fokus på Erikshjälpen Framtidsverkstad. Erikshjälpen Framtidsverkstad skapar delaktighet bland barn och unga i Sverige, genom trygga och kreativa mötesplatser runtom i landet, som drivs i samverkan med lokala aktörer.
– När jag växte upp hade jag ynnesten att spela fotboll, gå på scouter och spela teater. Jag vill tro att dessa sammanhang hjälpte att forma mig som människa, och för det är jag otroligt tacksam. Därför väljer jag att stötta Erikshjälpen Framtidsverkstad eftersom jag tror på kraften i kreativitet, att ha någonstans att vara och att alla ska få lika villkor i samhället.
– Genom att tillhandahålla en fysisk plats och aktiviteter skapar Erikshjälpen Framtidsverkstad meningsfulla sammanhang. Det är ovärderligt, säger Gustav.
Erikshjälpen Second Hand delar årligen ut utmärkelsen Sveriges Second Hand-profil till någon som genom sitt engagemang bidrar till ett ökat intresse för second hand och dess möjligheter. Det kan handla om nytänkande idéer, kreativa lösningar eller smart miljöarbete genom återbruk.
Den som tilldelas utmärkelsen Sveriges Second Hand-Profil får ett diplom och en statyett, samt rätten att tilldela ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter motsvarande 25 000 kronor.
Publicerad: 01 september 2023