Sveriges minoritetsgrupper och minoritetsspråk

I Sverige finns det fem minoritetsgrupper som har varsitt minoritetsspråk. Vad är en minoritetsgrupp och ett minoritetsspråk? Det kan du läsa mer om här!

Vad är en minoritetsgrupp?

En minoritetsgrupp är en grupp människor som har bott i Sverige under lång tid, de har en egen kultur och ett eget språk.

I Sverige finns fem nationella minoriteter. De fem grupperna är:

  • Judar
  • Romer
  • Samer
  • Sverigefinnar
  • Tornedalingar.

Vad är ett minoritetsspråk?

Det språk som en minoritetsgrupp talar kallas för minoritetsspråk. Ett minoritetsspråk ska ha talats i Sverige i minst tre generationer. Sveriges minoritetsspråk är:

  • Jiddisch
  • Romani chib
  • Samiska
  • Finska
  • Meänkieli.

I Sverige finns en lång historia där människor diskriminerats och blivit behandlade illa för att de tillhört en minoritetsgrupp. Det finns lagar och regler i Sverige som ska skydda minoritetsgruppers rättigheter.

Samiska flaggan. Samer är en minoritet som bor i Sverige, Norge, Ryssland och Finland. Foto: Thom Reijnders/Unsplash
Samiska flaggan vajar på flaggstång. Himlen är blå och inte ett enda moln syns.
Samiska flaggan. Samer är en minoritet som bor i Sverige, Norge, Ryssland och Finland. Foto: Thom Reijnders/Unsplash

Sveriges fem minoritetsgrupper

Judar

Det har bott judar i Sverige sedan 1700-talet. Under 1900-talet flydde många judar till Sverige. Språket som många judar talar är jiddisch. För många judar är jiddisch ett språk som används i samband med judiska högtider.

Romer

I Sverige finns det olika romska grupper. Dessa grupper har funnits i Sverige sedan 1500-talet. Romer har varit mycket diskriminerade under lång tid. I dag finns det lagar och regler som är till för att skydda romers och andra minoritetsgruppers rättigheter.

Språket som romer talar är romani chib. Romernas nationaldag är den 8 april.

Samer

Samer är ett urfolk som bor i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. En del samer arbetar som renskötare. Området där renskötande samer bor heter Sápmi. Språket många samer talar är samiska. Det vanligaste är nordsamiska.

Sverigefinnar

Fram till år 1809 var Finland och Sverige ett land. Då flyttade många människor runt i hela landet. Många jobbade i skogen eller i gruvor. Andra bodde i huvudstaden Stockholm. Även senare, när Finland blev ett eget land, har många flyttat från Finland till Sverige för att söka skydd undan krig eller för att arbeta. Många som kallar sig Sverigefinnar är födda i Finland och har sedan flyttat till Sverige.

Tornedalingar

Efter det avslutade kriget mellan Sverige och Ryssland år 1809 ändrades gränsdragningen mellan Sverige och Finland. Den östra rikshalvan tvingades Sverige ge till Ryssland och gränsen drogs genom Tornedalen. Den västra delen av dalen förblev svensk. De tornedalingar som bodde på den västra sidan tvingades tala svenska vilket gjorde att kulturen nästan försvann.

Språket de talar är tornedalsfinska, mest känt som meänkieli.

Publicerad: 26 november 2024

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.