Anna Lönn Lundbäck ny styrelseordförande för Erikshjälpen

Anna Lönn Lundbäck blir ny styrelseordförande för barnrättsorganisationen Erikshjälpen. Anna ser fram emot att ta verksamheten in i nästa fas, för att Erikshjälpen ska kunna växa och göra mer för fler barn i världen.

Beslutet om att utse Anna Lönn Lundbäck till ny styrelseordförande fattades av Erikshjälpens styrelse under torsdagen den 24 maj.

– Det är en sådan glädje att få överlämna ordförandeklubban till Anna! Med sin energi, sin gedigna erfarenhet, sin skarpa analys och sitt stora hjärta kommer hon att få betyda mycket för Erikshjälpen, säger Cecilia Hjorth Attefall som nu lämnar styrelsen efter tio år, varav drygt åtta år som ordförande.

Jag känner stor tacksamhet över att organisationen i dag står väl rustad
Ann Lönn Lundbäck

Under Cecilia Hjort Attefalls år som ordförande har Erikshjälpen präglats av stark tillväxt och hög förändringstakt.

– Jag har fått vara med om en fantastisk resa tillsammans med Erikshjälpen. Jag känner stor tacksamhet över att organisationen i dag står väl rustad för att fortsätta det viktiga arbetet med att ge liv åt barns drömmar, säger Cecilia Hjorth Attefall.

Hon betonar att organisationen just nu befinner sig i ett gynnsamt läge för stafettväxling på ordförandeposten. Ett antal större processer är avslutade, både vad gäller idéutveckling och praktiska frågor, och ett läge av stabilitet bjuder på goda möjligheter att ta avstamp inför nästa fas i Erikshjälpens utveckling.

– Det är med stor ödmjukhet och glädje jag tillträder som ny styrelseordförande. Erikshjälpen arbetar med det viktigaste av viktiga, barns rättigheter. Att få fortsätta det arbetet ihop med alla medarbetare, ideella krafter, gåvogivare och andra intressenter är en förmån och ett stort ansvar, säger Anna Lönn Lundbäck.

Vi ska fortsätta växa för att kunna göra mer för fler

Anna har sedan 2016 varit ledamot i stiftelsen Erikshjälpens styrelse och har även tidigare varit ledamot i styrelsen för Erikshjälpen Second Hand, vilket gör att hon känner den verksamheten väl.

En nyckelroll i barnrättsarbetet och Second Hand

Stiftelsen Erikshjälpen, med fokus på barns rättigheter, och Erikshjälpen Second Hand jobbar tätt tillsammans och har en sammanlagd omsättning på 440 miljoner kronor. Erikshjälpen har ett omfattande arbete i 18 länder, inklusive ett växande socialt arbete i Sverige, insamlings- och eventverksamhet och ambitionen att mobilisera engagemang och opinion för att bryta barns utsatthet. Med Erikshjälpen Second Hands 63 butiker ingår Erikshjälpen i ett viktigt nätverk med socialt engagerade församlingar och föreningar. Stiftelsens ordförande har en övergripande nyckelroll i allt detta.

– Erikshjälpen är en tung spelare på många sätt då vi har omfattande verksamhet både i Sverige och internationellt. Vi ska fortsätta växa för att kunna göra mer för fler och vi ska göra det med kvalitet och starkt förankrade i vår värdegrund, säger Anna Lönn Lundbäck.

Stafettpinnen lämnas över

Anna Lönn Lundbäck tillträder sin nya roll direkt efter torsdagens styrelsesammanträde. Cecilia Hjorth Attefall lämnar styrelsen helt och kommer framöver att fokusera på sina kommunpolitiska åtaganden i Jönköping och på arbetet i det konsultföretag, Solidus AB, hon driver tillsammans med sin make.

– Cecilia har gjort starka, outplånliga avtryck för Erikshjälpens utveckling. Hennes färgstarka engagemang, kloka analys och samlande ledarskap i en sällsynt kombination har fört organisationen framåt. Vi är som kollegor och styrelse djupt tacksamma till henne och önskar henne allt gott i fortsättningen, säger Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn.

Fakta om Anna Lönn Lundbäck

  • Anna Lönn Lundbäck är 45 år och bor med sin familj i Göteborg.
  • Ledamot i Erikshjälpen styrelse (stiftelsen) sedan 2016.
  • Ledamot i styrelsen för Erikshjälpen Second Hand 2009-2013.
  • Socionomexamen och International Master of Science in Social work.

Författare

Elin Jonsson

Författare

Sakansvarig

Sara Andersson

Koordinator

Publicerad: 24 maj 2018

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.