Mattias Ingeson har tillträtt som Generalsekreterare 

Den 1 februari 2024 tillträdde Mattias Ingeson som Generalsekreterare för Erikshjälpen. I en tid av konflikter och ekonomisk oro vill han skapa en starkare bild av vad organisationen gör i Sverige och världen. 

–Ibland får man känslan av att de goda krafterna bara utreder, forskar och pratar medan de som står för kaos i världen får saker gjorda, säger Mattias Ingeson. Erikshjälpen vill påverka och sprida kunskap om barns rättigheter men samtidigt vara en “doer”, som varje dag arbetar för att göra skillnad på riktigt i människors liv. 

En röd tråd i Mattias Ingesons karriär är hans samhällsengagemang. Juridikstudierna var aldrig motiverade av drömmen om de stora advokatbyråerna, utan av engagemang och en vilja att hjälpa andra.   

Mattias har en bakgrund i Erikshjälpen

När Erikshjälpen sökte ny internationell chef 2007 visste Mattias inte så mycket om organisationen, mer än att det var den enda i sitt slag i regionen som arbetade med internationell barnrätt.
Han kom i kontakt med Erikshjälpen i precis rätt tid. Organisationen ville växla upp sitt Sida-samarbete och letade efter en någon med erfarenhet av organisationsstrategi.

Mattias fick jobbet som internationell chef, men redan på första ledningsmötet ändrades hans befattning. En ny generalsekreterare skulle tillsättas och med sin kompetens och erfarenhet blev det naturligt att Mattias fick bli chefens högra hand.  

Mattias första tid på Erikshjälpen varade i 12 år, sedan var det dags för nya utmaningar. Som regionchef på Studieförbundet Bilda fick han möjlighet att vara ensam ledare och ta huvudansvaret. Men efter fem år på Bilda så kom erbjudandet som kändes så självklart att svara ja på.  

–Jag har aldrig riktigt släppt Erikshjälpen. Det har gått fem år sedan sist, vilket är tillräckligt länge för att komma tillbaka med förnyad kraft, men tillräckligt kort tid för att jag ska veta vad jag kommer tillbaka till. 

Ärvt sitt sociala engagemang från sin mamma

Mattias Ingeson har alltid varit intresserad av en organisations identitet. Hur Erikshjälpen har formats och blivit vad den är. Historien om grundaren Erik tilltalar honom, och han känner igen drivkraften och det sociala engagemanget i sitt eget liv. Inte minst från sin uppväxt med en mamma som alltid stod på barnens sida. 

–Jag har absolut fått mycket av mitt engagemang från henne, säger Mattias. I min nya roll kan jag bidra med mitt sociala engagemang och min drivkraft i barnrättsfrågor.  

Män är dåliga på att handla second hand
Mattias Ingeson

Att leva klimatvänligt

Mattias engagemang handlar inte bara om barns rättigheter. Återbruk är också viktigt för honom och det hänger mer än ett plagg från Erikshjälpen Second Hand i garderoben i Russnäs.  

–Jag vill leva klimatvänligt, men det handlar också om själva letandet, skattjakten. I allmänhet är män för dåliga på att handla second hand och jag går gärna i bräschen för detta. Jag har varje dag något begagnat plagg på mig, vare sig det gäller jobb eller fritid. 

Ett omväxlande liv

Mattias Ingeson kommer ursprungligen från Linköping, men sedan 20 år tillbaka bor familjen i hustrun Karins hemtrakter, Russnäs utanför Eksjö. Livet på landet och i det lilla sammanhanget passar honom, men lika viktigt är att vara med där det händer saker.  

–Jag gillar att ha en fast punkt i tillvaron som är stilla och vilsam, men att ändå få leva i hetluften.  

Våren är snart här, med sitt ljus och hoppfullhet. Men mycket när det gäller framtiden ser allt annat än ljust ut. Det är i en tuff tid som Mattias Ingeson tar över som ledare för Erikshjälpen och det är han medveten om.  

–Jag blir inte skrämd utan i stället motiverad av att hitta vägar framåt, säger Mattias.  Det finns en slags problemlösaranda inom Erikshjälpen som jag har stor tilltro till och ser fram emot att vara en del utav.  

Fakta om Erikshjälpens nya generalsekreterare

Namn: Mattias Ingeson
Född: 8 mars 1974
Bor: Russnäs i Eksjö kommun
Familj: Hustrun Karin och barnen Axel, 19 år, Gustav, 17 år och Märta, 14 år.
Intressen: Friluftsliv, sport och idrott, har varit fotbollstränare i många år.
Favoritmat: Lasagne 

Publicerad: 05 februari 2024

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.