Varför är människor på flykt?

Här får du veta mer om varför människor tvingas fly i olika delar av världen. Det är många barn som är på flykt och det finns många anledningar till varför de har behövt fly. Du får också läsa om Cezar Gavriliu som möter barn och unga som är på flykt.

Flyktinglägret Cox's Bazar i Bangladesh.
Flyktinglägret Cox's Bazar i Bangladesh.
Flyktinglägret Cox's Bazar i Bangladesh.

Flera anledningar till varför människor tvingas fly

En anledning kan vara att människor inte har råd att bo kvar i ett hem eller en stad. Ibland flyttar en förälder till en annan stad eller annat land för arbete. Då får barnen ofta bo kvar hos släktingar. Ibland flyttar hela familjer till en ny stad eller ett nytt land.

Klimatförändringarna är en annan anledning varför många människor behöver fly. Det kan bero på torka, översvämningar eller förhöjda vattennivåer. På grund av detta förlorar människor sina hem eller sina möjligheter till försörjning. Det är svårt att veta exakt hur många människor som behövt fly sina hem på grund av klimatförändringarna – men om inte klimatet blir bättre kommer många fler människor att behöva fly.

Cezar Gavriliu arbetar på Erikshjälpen i Moldavien
Cezar Gavriliu.
Cezar Gavriliu arbetar på Erikshjälpen i Moldavien

Cezar träffar barn som är på flykt

Det här är Cezar Gavriliu. Han jobbar på Erikshjälpens kontor i Moldavien. Han möter många barn och ungdomar på flykt.

Cezar och hans kollegor hjälper barn och unga på många sätt. Ibland behöver de hjälp att hitta mat och någonstans att bo. Det är också viktigt att barn på flykt inte försvinner och att de kan ha kontakt med sin familj. Ibland behöver människor på flykt också hjälp med saker som pengar och laddare till sin telefon.

Ofta behöver barn och vuxna också hjälp med sina känslor och att bearbeta de hemskheter man upplevt när man behövt fly. Många mår bra av att berätta för någon annan hur de känner och tänker.

Vad gör FN när det är krig?

När det är krig försöker FN och länder i närheten hjälpa till så att de som krigar slutar med det. Under tiden försöker de som bor där det är krig klara sig så gott det går. De flesta gömmer sig hemma eller där det känns säkert i närheten, men många behöver fly. De flesta som flyr gör det i det landet de bor och en del tar sig till ett annat land.

Många vill hjälpa till

Organisationer och människor som vill hjälpa till gör många bra saker för de som drabbas av krig. Att köra mat och medicin till platser där allt är förstört är ett sätt att hjälpa till. Pengar, mediciner, mat och boende är några av de saker som behövs när människor flyr från sitt hem.

Texten är ursprungligen publicerad 1 januari 2018.

Publicerad: 04 maj 2023

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.