I Indien får barnen gratis lunch i skolan

Här får du läsa vad barnen i Indien äter till skollunch. Vi träffar Sandhya och Dewraj som berättar om maten i Indien. Längre ner på sidan finns också ett recept på en populär indisk gryta som heter dhal.

I länder som Indien och Sverige är lunchen gratis i skolan. Det är särskilt bra för familjer som är fattiga. Men i vissa länder betalar eleverna för sin skollunch eller så tar de med sig mat hemifrån. I fattiga familjer kan skolmaten vara den enda måltiden som ett barn får på en dag.

Det är mattelektion för eleverna i klass 6 på skolan i Takarma. Nästan alla elever på skolan har föräldrar som håller på med jordbruk. Det är februari och de har precis skördat. Nu är marken för hård, men så fort det börjar regna ska bönderna plöja för att så igen.

De flesta odlar ris men vete har blivit vanligare eftersom många vill äta bröd.

Innan lunch träffar Rafiki Dewraj och Sandhya som båda cyklar till skolan varje dag. 

– Jag äter nudlar till frukost, men min favoritmat är kakor, säger Sandhya.

Sandhya
Porträttbild på Sandhy. Hon ler mot kameran.
Sandhya
Jag äter nudlar till frukost, men min favoritmat är kakor.
Sandhya

– Jag äter bröd till frukost, säger Dewraj, som älskar glass.

Dewraj
Porträttbild på Dewraj. Han ler mot kameran.
Dewraj
Jag äter bröd till frukost.
Dewraj

Klasskompisarna har redan sprungit runt hörnet för lunch. Det blir ris och dhal och kanske ett ägg till. Dhal är en gryta av linser, lök och kryddor som serveras varje dag. Maten i skolan kommer från ett lager som regeringen ansvarar för. Regeringen ger också pengar till skolan att köpa lokala grönsaker för. Efter maten diskar eleverna sin tallrik. Sedan blir det fotboll eller cricket innan lektionerna fortsätter. 

Överraska familjen med en indisk middag

I delar av Indien och Nepal är dhal (eller daal) en av de allra vanligaste maträtterna. Det är en linsgryta som äts tillsammans med kokt ris (bhat). Grytan är helt vegetarisk och lätt att laga.

Ingredienser

En halv lök
1 msk olja
1 msk garam masala (en kryddblandning)
400 g krossade tomater
1 dl vatten
250 ml kokosmjölk
2 dl torkade röda linser
1 tsk salt 

Gör så här

  1. Hacka löken och fräs den i oljan i en gryta
  2. Häll i garam masala (kryddblandning)
  3. Häll krossade tomater, vatten och kokosmjölk i grytan
  4. Tillsätt linser och salt
  5. Låt småputtra 15 min
  6. Vill du ha fler grönsaker i kan du lägga i tärnad potatis, bönor eller färsk spenat till exempel
  7. Servera med kokt ris och eventuellt ett kokt ägg.

Texten är ursprungligen publicerad den 1 mars 2020.

Publicerad: 23 augusti 2024

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.