Skattereduktion

Erikshjälpen är godkänd gåvomottagare för skattereduktion. Du kan få skattereduktion med 25 procent för de gåvor du ger till oss. Det innebär att du kan ge fler barn en ljusare framtid – utan att det kostar dig mer! För att du ska kunna få skattereduktion behöver vissa förutsättningar vara uppfyllda.

Frågor och svar om skattereduktion

För att få skattereduktion för de gåvor du ger till oss behöver vi ha ditt personnummer. Skicka in dina personuppgifter för skattereduktion. Vi lämnar över kontrolluppgifter för de gåvor vi tar emot till Skatteverket, så att din skattereduktion fylls i automatiskt i din inkomstdeklaration.

Tänk på att enstaka gåvor under 200 kronor inte räknas i skattereduktionen, även om slutsumman för året skulle landa på 2 000 kronor.

 • Du måste ha gett minst 200 kronor per tillfälle.
 • Du måste skänka minst 2 000 kronor under året, till oss eller till andra organisationer som är godkända gåvomottagare.
 • Du ska ha fyllt 18 år senast den 31 december samma år som gåvan skänks.
 • Du behöver betala skatt för alla dina inkomster i Sverige, oavsett vilket land inkomsterna kommer ifrån.
 • För att kunna få skattereduktionen krävs det också att du har tillräckligt med skatt att räkna av skattereduktionen mot.

Du kan läsa mer på om Skattereduktion för gåvor på Skatteverkets hemsida

Skattereduktionen är 25 procent av gåvobeloppet. Som högst kan du få 3 000 kronor i avdrag, vilket motsvarar gåvor på totalt 12 000 kronor under ett år.

Har du gett under 2 000 kronor på ett år får du ingen skattereduktion.

 

Räkneexempel 1: Har du tänkt ge 150 kronor kan du höja beloppet till 200 kronor utan att det i slutändan kostar dig mer. Du får tillbaka 50 kronor på skatten.

Räkneexempel 2: Om du ger 300 kr i gåva kan du höja till 400 kr utan att betala mer eftersom du får tillbaka 100 kr via skatten.

Skattereduktion – ge mer utan att det kostar mer

Erikshjälpen är godkänd gåvomottagare för skattereduktion. Det innebär att du som givare kan få avdrag på skatten för de gåvor du ger till oss. Du kan helt enkelt ge fler barn en ljusare framtid – utan att det kostar dig mer.

Pssst…visste du att?

Ge fler barn en ljusare framtid – utan att det kostar dig mer! Här är ett räkneexempel på en höjning av belopp som inte kostar dig mer.

Skattereduktion

Bardiagram med data

 • Om du skänker 300 kronor/månaden
 • Höj till 400 kr/månaden
 • Få tillbaka hela höjningen

Publicerad: 21 september 2023

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
 1. Öppna Swish-appen.
 2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
 3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.