Viktoria längtar efter att flytta hem

För 14-åriga Viktoria innebar Rysslands invasionskrig mot Ukraina att livet vändes helt upp och ner. Men med hjälp från Erikshjälpen kan Viktoria drömma om att en dag kunna återvända hem igen.

Sedan ett år tillbaka bor 14-åriga Viktoria med sin mamma, pappa och storasyster i ett enrumsmodulhus i den ukrainska staden Irpin. Före kriget bodde familjen i en lägenhet i Irpin men allt förändrades en morgon i slutet av februari 2022. Då väcktes familjen av höga explosioner efter att Ryssland startat sitt krig mot Ukraina och hårda strider utbröt i Irpin.

– Det var väldigt skrämmande. Vi rusade till ett skyddsrum där vi tillbringade en dag och en natt, säger Viktoria.

Dagen därpå evakuerades familjen ur staden. Alla, utom pappan, tog sig sedan till Polen.

– Pappa kunde inte följa med. Alla män som är under 60 år måste stanna i Ukraina för att försvara landet, förklarar Viktoria.

Viktoria, 14 år. Foto: Bengt Sigvardsson.
Viktoria sittandes i en hängmatta med ett hoppfullt leende.
Viktoria, 14 år. Foto: Bengt Sigvardsson.
Pappa kunde inte följa med.
Viktoria

I början av april drog sig den ryska armén tillbaka från Irpin och Viktorias familj bestämde sig då för att återvända. De ville inte stanna i Polen eftersom Ukraina är deras hemland där de vill leva. Innan de återvände visste Viktoria att familjens hus blivit förstört i en rysk attack.

– Men när jag återvände hit och såg det med egna ögon kändes det fruktansvärt. Det var förstört och svart av sot. Jag blev väldigt ledsen, säger Viktoria.

Hus i Ukraina som är svart av sot efter att ha blivit bombat.
Huset på bilden är inte Viktorias men ett liknande i närheten. Foto: Bengt Sigvardsson.
Förstörd byggnad i Ukraina efter bombning.
Irpin attackerades brutalt av den ryska armén under Ukrainakrigets första månad. Mycket av bebyggelsen förstördes. Foto: Bengt Sigvardsson.
Hus i Ukraina som är svart av sot efter att ha blivit bombat.
Huset på bilden är inte Viktorias men ett liknande i närheten. Foto: Bengt Sigvardsson.
Förstörd byggnad i Ukraina efter bombning.
Irpin attackerades brutalt av den ryska armén under Ukrainakrigets första månad. Mycket av bebyggelsen förstördes. Foto: Bengt Sigvardsson.

Stöd från Erikshjälpens partnerorganisation

Till en början bodde familjen hos släktingar i Irpin men hösten 2022 flyttade de in i rummet i modulhuset som nu är deras bostad. Rummet är på 13 kvadratmeter och familjen delar badrum, toalett och kök med andra internflyktingar.

– Våra boendeförhållanden är helt annorlunda jämfört med hur vi bodde tidigare, men jag har vant mig. Nu känns det okej, säger Viktoria.

Hon går i skolan i Irpin och på fritiden hänger hon mest med kompisar. Ibland blir tillvaron långtråkig men denna dag har Erikshjälpens ukrainska partnerorganisation WCU varit på besök och haft sociala aktiviteter. Viktoria har deltagit i dem med några andra barn och ungdomar. Under aktiviteterna får barnen möjlighet att bearbeta traumatiska upplevelser samtidigt som de har en rolig stund.

– Jag älskar när frivilligorganisationer kommer hit och har aktiviteter med oss eller ger oss presenter. Inför jul- och nyår förra året fick vi skriva julklappsönskelistor. Jag önskade mig, och fick, en powerbank som jag använder ofta här, säger Viktoria.

Ge din julgåva till Viktoria och andra barn på flykt!

Bidra till att fler barn på flykt får en trygg livssituation.

Ge en julgåva till barn på flykt

QR kod Erikshjälpen

Swisha en julgåva

900 92 83

Drömmer om varaktig fred

Elen försvinner nämligen ofta i ”modulstaden” eftersom många kraftverk har förstörts i bombningar. Den ryska armén skjuter ofta robotar mot Irpin, men det ukrainska luftförsvaret lyckas skjuta sönder de flesta i luften.

– Flyglarmen tjuter ganska ofta och då måste vi springa till skyddsrum. Det är otäckt, men vi har tvingats vänja oss vid det, säger Viktoria.

Viktoria brukar läsa eller rita när hon är rädd. Som vuxen vill hon bli konstnär.

– Nu är min högsta önskan att vårt hus ska renoveras så att vi kan flytta hem igen. Jag vet inte när det kommer att ske. Det kanske tar fem år, säger hon.

Viktoria tror, och hoppas, att Ukraina vinner kriget och att det då blir en varaktig fred.

– Trots att det fortfarande är krig så har jag stora förhoppningar om en bättre framtid, avslutar Viktoria.

Trots att det fortfarande är krig så har jag stora förhoppningar om en bättre framtid.
Viktoria

En humanitär kris i Ukraina

Sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 beräknar UNHCR att 6,3 miljoner ukrainare har flytt utomlands och att mer än 5 miljoner lever som internflyktingar. Förutom det stora antalet flyktingar uppskattar UNHCR att över 17 miljoner människor är i akut behov av humanitärt stöd.

Författare: Bengt Sigvardsson

Publicerad: 05 november 2023

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.