fbpx

Skattereduktion

Erikshjälpen är godkänd gåvomottagare för skattereduktion. Det innebär att du som givare kan få avdrag på skatten för de gåvor du ger till oss. Helt enkelt kan du ge fler barn en ljusare framtid utan att det kostar dig mer.

Den 1 juli 2019 återinfördes den reform som gör det möjligt att få avdrag på skatten för gåvor som ges till gåvomottagare godkända av Skatteverket.

Erikshjälpen blev godkänd gåvomottagare den 2 september 2019 och från det datumet kan du få skattereduktion för de gåvor du ger till oss. Reformen gäller så länge inga andra politiska beslut fattas.

Hur funkar det?

  1. Gåvan per tillfälle måste vara minst 200 kronor.
  2. Det totala gåvobeloppet under ett år (för 2019 under perioden 2/9 – 31/12) måste uppgå till minst 2 000 kronor, och avdrag ges för gåvobelopp upp till 6 000 kronor. Totalbeloppet gäller för alla godkända gåvomottagare, du kan alltså få skattereduktion oavsett om du ger till en eller flera organisationer.
  3. Avdraget är 25 procent, vilket innebär att du som minst får tillbaka 500 kronor (för ett totalt gåvobelopp på 2 000 kronor) och som mest 1 500 kronor (för ett totalt gåvobelopp på 6 000 kronor).

Vad behöver du göra?

  1. För att få skattereduktion för de gåvor du ger till oss behöver vi ha ditt personnummer. Är du osäker på om vi har det? Mejla givarservice@erikshjalpen.se eller ring oss på 0383-46 74 50 så hjälper vi dig.
  2. Alla våra projekt omfattas av skattereduktionen men din gåva behöver vara märkt med ett ändamål, ex ”Flickors rätt till utbildning”, ”Romer i Rumänien” eller ”Där det bäst behövs”. (Behövs bara om du ger en enskild gåva och inte när du ger regelbundet som Månadsgivare eller Fadder.)

Vad gör vi?

  1. Erikshjälpen lämnar kontrolluppgifter till Skatteverket för de gåvor vi tar emot. Vi skickar också ett meddelande till dig med samma uppgifter.
  2. Din skattereduktion fylls sedan i automatiskt i din inkomstdeklaration.

Läs mer

Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om skattereduktionen samt se en lista på alla godkända gåvomottagare.