Djemirata vågar drömma om en framtid igen

Mardrömmarna har försvunnit. Nu kan 14-åriga Djemirata i stället drömma om att utbilda sig till sömmerska och att en dag återförenas med sin familj i hembyn Goinlingin.

I Burkina Faso lever ungefär två miljoner människor som internflyktingar. Landet har varit politiskt instabilt under flera år och drabbades 2022 av två militärkupper. Det gjorde att våldsamheterna ökade dramatiskt och nu beräknas 4,9 miljoner människor vara i akut behov av humanitärt stöd.

För 14-åriga Djemirata Nabalum kom våldet riktigt nära. Hennes by attackerades av beväpnade terrorister och hon tvingades fly till staden Kaya i mellersta Burkina Faso. I Kaya är säkerhetsläget något bättre än i övriga landet och strax utanför staden ligger internflyktinglägret Tansega Wayalguin.

Djemirata Nabalum.
Foto: Mohamed Aly Diabaté.
Djemirata Nabalum tittar med tom blick in i kameran.
Foto: Mohamed Aly Diabaté.
Djemirata Nabalum.
Foto: Mohamed Aly Diabaté.
Djemirata Nabalum tittar med tom blick in i kameran.
Foto: Mohamed Aly Diabaté.

I flyktinglägret jobbar Erikshjälpen tillsammans med den lokala partnerorganisationen Organisation Catholique pour le Développment et la Solidarité, OCADES, med att stötta barn och familjer som har flytt från beväpnad milis som terroriserar stora delar av landet.

– Vi blir väl omhändertagna och får delta i roliga fritidsaktiviteter som gör att vi trivs bra här, säger hon.

Ge din julgåva till Djemirata och andra barn på flykt!

Bidra till att fler barn på flykt får en trygg livssituation.

Ge en julgåva till barn på flykt

QR kod Erikshjälpen

Swisha en julgåva

900 92 83

Barnens mardrömmar har försvunnit

Stort fokus ligger på det psykosociala arbetet. Många av barnen i flyktinglägret har till exempel varit med om att se sina föräldrar eller andra vuxna bli dödade. Tillsammans med UNICEF driver OCADES och Erikshjälpen ett särskilt aktivitetsområde, Children’s Friendly Space, där barnen kan känna sig trygga och samtidigt få tillgång till utbildning och fritidsaktiviteter.

– Våra mardrömmar försvann när vi började umgås i Children’s Friendly Space. Nu drömmer vi i stället om när vi leker tillsammans. Det är vi väldigt tacksamma över. Hela omgivningen gör att jag känner en större trygghet, säger Djemirata.

Sedan Djemirata kom till flyktinglägret Tansega Wayalguin har hon börjat våga drömma om en framtid som sömmerska – och så klart att en dag kunna flytta hem igen och återförenas med sin familj.

– När jag blickar framåt fem år i tiden ser jag framför mig att jag har lärt mig att sy och att jag försörjer mig som sömmerska. Jag vill också föra det vidare till mina kommande barn, precis som min mamma gjorde, så de kan bli självförsörjande i framtiden.

Djemirata Nabalum, i gult, applåderar sina vänner som har deltagit i en dansuppvisning. Foto: Mohamed Aly Diabaté.
Barn som glatt klappar händerna.
Djemirata Nabalum, i gult, applåderar sina vänner som har deltagit i en dansuppvisning. Foto: Mohamed Aly Diabaté.
Våra mardrömmar försvann när vi började umgås i Children’s Friendly Space.
Djemirata Nabalum

Halidou har träffat nya kompisar

Ungefär 120 000 människor lever som internflyktingar i staden Kaya och över 77 000 av dem är barn under 17 år. För 15-årige Halidou Sawadogo, som har flytt till internflyktinglägret Tansega Wayalguin med sin familj, börjar varje morgon med ett besök på Children’s Friendly Space.

På kvällarna jobbar han ute på fälten för att hjälpa till att försörja familjen.

– Jag har träffat många nya vänner på Children’s Fiendly Space och vi har väldigt roligt när vi hänger tillsammans. Trots alla utmaningar så försöker jag att hitta glädjen i det lilla. Children’s Friendly Space har betytt mycket för mig, eftersom jag har någonting att hitta på om dagarna i stället för att bara tänka på allt som är svårt, säger han.

 

Halidou Sawadogo, 15 år, drömmer om att utbilda sig och en dag kunna bidra till att det blir fred i Burkina Faso. Foto: Mohamed Aly Diabaté.
Halidou Sawadogo med en fundersam min.
Halidou Sawadogo, 15 år, drömmer om att utbilda sig och en dag kunna bidra till att det blir fred i Burkina Faso. Foto: Mohamed Aly Diabaté.
Trots alla utmaningar så försöker jag att hitta glädjen i det lilla.
Halidou Sawadogo

Världens mest bortglömda konflikt

Flyktingorganisationen NRC Flyktinghjälpen rankar situationen i Burkina Faso som världens mest bortglömda konflikt sett till mediebevakning, bistånd och det internationella samfundets vilja att lösa konflikten. Samtidigt rankar Global Terrorism Index 2023 Burkina Faso på en andraplats över länder som är mest påverkade av terrorism – strax efter Afghanistan.

Tack vare Erikshjälpens arbete i Burkina Faso kan fler barn känna trygghet i ett av världens mest otrygga länder.

Författare: Johan Larsson

Publicerad: 05 november 2023

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.