Erikshjälpen stöttar arbete i Kambodja

I ett projekt som handlar om katastrofriskhantering och klimatanpassning stöttar Erikshjälpen arbetet med säkra områden i Kampong Chhnang-provinsen i Kambodja för att barn ska vara bättre skyddade.

I centrala Kambodja påverkas samhällen starkt av klimatförändringar och många samhällen som påverkas faller in i svår fattigdom. Ett av dessa samhällen finns i provinsen Kampong Chhnang där Erikshjälpen tillsammans med lokala partners arbetar för att säkra barns rätt till trygghet, skydd och utbildning i katastrofdrabbade områden.

Under vårt besök i Kambodja träffade vi barn, föräldrar, ledare och andra lokalt ansvariga för att höra mer om hur de fattiga samhällena påverkas av naturkatastrofer och klimatförändringar.
Programkoordinator Rathy Chheng

I Kampong Chhnang pågår arbetet med så kallade säkra områden. Detta för att barnen ska vara bättre skyddade under regnsäsongen, vid översvämningar och andra katastrofer. Det säkra området ligger tre-fyra meter högre upp än bynivån och fungerar under katastrofer som en säker samlingsplats. För att säkra barnens rätt till utbildning finns här också en nybyggd förskola och skola. Här har man också säkrat tillgången till rent vatten, byggt nya toaletter och skapat en säker plats för barnen att leka på.

Vi fick lyssna till barnens tankar och det är kanske det viktigaste vi tar med oss i det fortsatta arbetet.
Programkoordinator Rathy Chheng

Erikshjälpen gör löpande besök hos partnerorganisationer för att stötta och stärka upp samt som en del av arbetet att kvalitetssäkra att insamlade medel och gåvor kommer fram till barnen. Besöken görs ofta av personal på regionkontoren runtom i världen men ibland deltar även personal från Sverige.

Författare: Anton Eriksson

Publicerad: 27 september 2023

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.