Erikshjälpen och Childhood i debattartikel mot barnhem

I en gemensam debattartikel skriver Erikshjälpen och World Childhood Foundation om nya rapporter som bekräftar riskerna med att växa upp på barnhem.

De skadliga effekterna av barnhem är kända sedan länge. Barn på institution löper kraftigt ökad risk att utsättas för våld och övergrepp och de bär ofta med sig trauman och anknytningsproblem hela livet. Dessa barn löper också ökad risk att hamna i kriminalitet, missbruk och psykisk ohälsa. Barnhem är helt enkelt inte en trygg plats för barn.

Upp till 90 procent av barn på institution ute i världen har någon förälder i livet. Ofta är det istället fattigdom eller andra sociala trauman som gör att barn placeras på barnhem. Allt fler länder väljer nu att stänga ner barnhem och investera i stödinsatser så att barn ska kunna växa upp i familjer. Trots detta lever en bild av att barnhem är bra för barn i utsatthet kvar. Donationer från Sverige och andra länder fortsätter att strömma till, när behoven egentligen ser helt annorlunda ut.

Paula Guillet de Monthoux
Paula Guillet de Monthoux, Childhoood
Daniel Grahn
Daniel Grahn, Erikshjälpen
Paula Guillet de Monthoux
Paula Guillet de Monthoux, Childhoood
Daniel Grahn
Daniel Grahn, Erikshjälpen

Erikshjälpen tillsammans med World Childhood Foundation arbetar för att sprida kunskap och skapa debatt om hur barn påverkas av att växa upp på barnhem och uppmuntra till ett engagemang mot mer hållbara alternativ.

Läs vår debattartikel i Aftonbladet här: Sluta skänk pengar till barnhem, svenskar

Publicerad: 12 oktober 2023

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.