Emil släpper musik till förmån för Erikshjälpen

Emil Andreasson, 17 år, från Skövde har ett brinnande intresse för musik och ger ut ett jazzalbum där alla vinstpengar skänks till Barnrättsorganisationen Erikshjälpen.

Erikshjälpens arbete för barns rättigheter är något jag verkligen vill stödja.
Emil Andreasson
Det är Emil själv som skrivit och producerat alla låtarna på sin EP. Foto: Kajsa Carlén
Emil som spelar gitarr.
Det är Emil själv som skrivit och producerat alla låtarna på sin EP. Foto: Kajsa Carlén

– Jag ville göra något betydelsefullt och musik är något jag kan. Att det blev just Erikshjälpen beror på att jag vet att organisationen gör ett bra arbete för barnen, säger Emil.

Emil Andreasson går andra året i musikklass på Olinsgymnasiet i Skara. Tillsammans med några musikervänner släpper han den 18 november ett musikalbum som heter ”A warm feeling”. Musikalbumet är en EP, förkortning för ”extended play” och på svenska översatt till ”utökad spelning”, som är ett album innehållandes färre låtar än ett fullängdsalbum men fler än en singel.

– Det är traditionell jazz, med inriktning på så kallad ”middagsjazz”, lite mer lättillgänglig jazz som alla kan lyssna på, säger Emil.

Det känns bra att göra något för barnen.
Emil Andreasson

Emil blev inspirerad att göra sin EP efter att som barn ha vistats mycket på den lokala Erikshjälpen Second Hand-butiken i Skövde. Alla vinstpengar från albumet ska oavkortat gå till Erikshjälpens barnrättsverksamhet.

– Jag var ofta på Gengåvan, alltså Erikshjälpen, med min mormor, jag tänkte att det kunde vara kul att göra något för dem, säger han. Alla biståndsorganisationer är viktiga men Erikshjälpens arbete för barns rättigheter är något jag verkligen vill stödja.

Att det blev just ett jazzalbum beror helt enkelt på att det är den sortens musik som Emil lyssnar på och spelar själv. Det är också han själv som producerat alla låtarna och han spelar även gitarr och piano på vissa av dem. Till sin hjälp har han ett gäng klasskamrater som har bidragit med bland annat trumpet, piano och sång.

Albumet ska vara klart och släppas på Spotify och andra musiktjänster den 18 november. Emil hoppas att det ska dra in riktigt mycket pengar till Erikshjälpens verksamhet.

– Man kan aldrig veta hur det går, men det känns bra att göra något för barnen.

A warm feeling

Emil Andreasson – gitarr, producent, låtskrivare

Isak Andersson – trumpet

Hugo Wejshag – piano

Lina Sito – elpiano solo

Ishak Vizlin – mixare

Kajsa Carlén – fotograf

Simon Strålman – redigerare av albumsbilden

Författare: Lena Elf

Publicerad: 31 oktober 2023

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.