Barnklubb i Bangladesh bidrar till bättre hälsa

I Bangladesh är det ett nationellt problem med att många människor inte har tillgång till sanitära toaletter. Genom en barnklubb, som Erikshjälpen är med och stöttar, har de fått bättre kunskaper om personlig hygien som bidragit till en bättre hälsa.

Hon kallas ”hygien-hjälte”

Afsana Khatun är 13 år och bor i ett område som heter Pargobindopur Abashon i Bangladesh. I samhället har Afsana fått titeln ”hygien-hjälte”. Genom den barnklubb, som Erikshjälpen är med och stöttar, har hon fått lära sig om personlig hygien. Afsana lär nu ut sina kunskaper till familj och vänner, vilket har lett till att alla i hennes omgivning har fått en förbättrad hälsa.

Innan jag deltog i barnklubben hade jag inte så mycket kunskap om hygien. Vi blev ofta sjuka i familjen men ingen gjorde egentligen något för att förbättra situationen.
Afsana Khatun
Afsana Khatun håller det hygieniskt på sin toalett.
Afsana som gör rent toaletten.
Afsana Khatun håller det hygieniskt på sin toalett.

Sjukdomar sprids lätt

Förutom att få invånare i landet har tillgång till sanitära toaletter saknas det också förståelse om hur sopor ska göras av med på ett säkert sätt. Det leder till att sjukdomar sprids genom förorenade vattendrag där skräp slängs och trots att det görs insatser från statens håll så går utvecklingen för långsamt. Därför är det viktigt att barn, likt Afsana, blir en sorts språkrör för god hygien.

På barnklubben pratar de om vikten av att ofta tvätta sig med tvål och att borsta tänderna varje dag. De har även tagit upp små saker man kan göra i vardagen för att hålla det rent omkring sig. Till exempel att ha olika tofflor inne på toaletten än de du går med hemma.

Färre blir sjuka

Det är Afsanas envishet och kunskap som gör att de i byn nu ser en förbättring där färre blir sjuka. Allt tack vare att hon lär människor om hur viktigt det är med god hygien.

Jag känner mig stolt när jag blir kallad för hjälte. Det motiverar mig att fortsätta bidra till samhället.
Afsana Khatun
Genom barnklubben lär sig fler om personlig hygien.
Barn i Bangladesh som är glada.
Genom barnklubben lär sig fler om personlig hygien.

Författare: Anton Eriksson

Publicerad: 24 oktober 2023

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.