fbpx

Second Hand tappade endast fem procent 2020

Trots pandemin tappade Erikshjälpen Second Hands butiker endast fem procent av sin försäljning under 2020, jämfört med 2019 års resultat. E-handeln ökade 110 procent 2020 mot 2019. Resultatet gör att Erikshjälpen kan fortsätta stötta projekt för barns rättigheter runt om i världen och i Sverige.

– Pandemin har slagit hårt mot många verksamheter och vi är därför oerhört tacksamma för det här fina resultatet. Det hade inte varit möjligt utan stöttning av våra kunder och givare , säger Erikshjälpen Second Hands verkställande chef Anette Alm Gustafsson.

Erikshjälpen ser att utsattheten och hjälpbehoven runt om i världen ökar på grund av coronapandemin. Målsättningen har därför varit att hålla butikerna öppna. Butikerna har noggrant följt de riktlinjer och råd som har kommit från myndigheterna om coronaviruset, och varit redo att snabbt agera om direktiven eller förutsättningarna ändrats.

– Vi har hittat kreativa lösningar för att fortsatt kunna hålla butikerna öppna, men hela tiden med stort fokus på trygghet för kunder och medarbetare, berättar Anette Alm Gustafsson.

E-handeln ökar

Erikshjälpens e-handel secondhand.se har under året haft en fantastisk utveckling. Under 2020 ökade försäljningen 110 procent jämfört med 2019.

– Vi har jobbat för fullt med att hinna med tillströmningen av kunder. Det har varit en otroligt rolig utveckling under året, säger Erikshjälpen Second Hands e-handelschef Frida Espes.

Resultatet beror bland annat på att många har undvikit handel i fysiska butiker, liksom att fler äldre personer blivit bekväma med att handla digitalt. En annan orsak till den ökade försäljningen är det allt större intresset för att handla hållbart.

När kunder handlar i butikerna eller på secondhand.se blir de automatiskt en hjälpande hand i något av de projekt som Erikshjälpen stödjer runtom i världen. Barnens behov är fortfarande är stora och ökar på grund av coronasituationen. Tack vare det fina resultatet under 2020 har insatserna haft möjlighet att ställa om och ge hjälp till barn och familjer i en tid när de behöver det som mest.

Social plattform

Erikshjälpen Second Hands butiker är också en social plattform som ger människor som lever i olika former av social eller ekonomisk utsatthet en gemenskap, viktig arbetsträning och lärorik praktik. Här byggs kontaktnät som ger nya vänner, integration och skapar ett mer inkluderande samhälle. Det är viktigt att i fortsätta med det under dessa svåra omständigheter men också i framtiden.

– Vår fina utveckling och vårt viktiga arbete under 2020 hade inte varit möjligt utan våra givare och kunder. Ett stort tack till dem, säger Anette Alm Gustafsson.