Cristian i Guatemala berättar om klimatförändringar

Här får du läsa om Cristian som bor i Panajachel i Guatemala. Han berättar om hur klimatförändringarna har påverkat hans liv och vardag. 

Cristian från Panajachel 

Hej, jag heter Cristian och bor nu med min familj i Panajachel, Guatemala. Ursprungligen kommer vi från San Gabriel, men min mamma fick ett bra jobb här. Jag är yngst av fem syskon och min pappa gick bort när jag var fem månader gammal. Panajachel är en otroligt vacker stad som lockar turister från hela världen för sin magnifika sjö omringad av tre vulkaner. 

Spela video

Cristian i Guatemala

Erikshjälpen Rafiki

Cristian i Guatemala
Erikshjälpen Rafiki
Cristian med sin mamma.
Cristian med sin mamma.
Cristian med sin mamma.

Effekter av klimatförändringar i Panajachel

Vi märker av klimatförändringarna här. Vi har fler stormar och oväder som förstör både naturen och våra städer. Hus och vägar rasar när regnet kommer, vilket är farligt för alla. I skolan diskuterar vi ofta miljön. Min lärare har berättat för oss att det skräp vi slänger kan sköljas bort av regnet och floder till sjön. Plast och skräp förorenar marken, vattnet och skadar djurlivet. Vi lär oss också att avskogning och nedskräpning bidrar till klimatförändringar. 

Jag tycker det är väldigt sorgligt när djur dör på grund av att de äter skräp eller blir påverkade av oväder. Det är viktigt att ta hand om naturen, inte slänga skräp och bry sig om djuren. Jag brukar plocka upp skräp när jag ser det och se till att det hamnar på rätt plats. Jag matar våra ankor och kycklingar och leker med våra hundar för att se till att de är glada och friska! 

Cristian med hans hund Spike.
Cristian med hunden Spike.
Cristian med hans hund Spike.

Samhällets ansträngningar mot klimatförändringar 

Jag vet att det finns organisationer som arbetar mot klimatförändringar. De skyddar naturen, sjön, skogarna och djuren, men det finns fortfarande mycket jobb kvar att göra. Tyvärr ser jag fortfarande människor som förorenar både vattnet och naturen. Det är något vi alla måste sluta med! 

Cristian med sina kompisar.
Cristian med sina kompisar.
Cristian med sina kompisar.

Cristian

Ålder: 12 år
Klass: 5
Bor: Staden Panajachel i Guatemala
Familj: Mamma och fem äldre syskon
Gillar: Djur och natur. Att sköta om våra djur och få dem att må bra.

Texten är ursprungligen publicerad 1 januari 2021.

Publicerad: 04 maj 2023

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.