Barnen i Bangladesh sprider kunskap om klimatförändringar till vuxna

Här får du lära dig mer om hur barn i Bangladesh lär sig om klimatförändringar och sedan förmedlar kunskapen till de vuxna. På så sätt kan familjer i byn förbereda sig bättre inför cykloner och översvämningar.

Barnen i en by nära havet i Bangladesh upplever förändringarna i klimatet. Enligt Sniam definieras klimatet som det genomsnittliga vädret över 20–30 år. Trots sin unga ålder har barnen noterat att både cykloner och översvämningar blivit vanligare, vilket de förstår beror på klimatförändringar. De är aktiva medlemmar i en barnklubb som de besöker nästan varje dag efter skolan.

– Vi tar hand om byn genom att hålla den ren, plantera träd och sortera skräp, berättar barnen i klubben och delar med sig av sina insatser för att förbättra miljön. De är väl medvetna om vikten av att bekämpa klimatförändringarna.

I byn där barnen bor märks det hur klimatet förändras.
En skolklass i Bangladesh.
I byn där barnen bor märks det hur klimatet förändras.

Strategier för skydd mot naturkatastrofer

Idag diskuterar de hur de kan skydda sig mot naturkatastrofer. Barn har rätt till skydd, och människorna i byn måste anpassa sig till ett förändrat klimat. Barnen delas in i grupper för att brainstorma strategier för att hantera cykloner före, under och efter katastrofen.

Barnen föreslår flera åtgärder, såsom att höja dammkanten för att förhindra översvämningar och att spara utsäde för att säkra matförsörjningen. De har också planterat träd med starka rötter för att förhindra jorderosion och höga palmer för att fungera som åskledare.

– Det är viktigt att ha medicin och viktiga dokument på en säker plats, påpekar Jion.

– Vi behöver förstärka våra hus och säkra lösa föremål, tillägger någon annan.

Soraya som sitter på marken under ett drama.
Soraya spelar en gammal dam i dramat.
Bilal som läser från ett papper.
Barnen spelar upp ett drama om vad man gör när en cyklop inträffar. På bilden ser ni Bilal.
Soraya som sitter på marken under ett drama.
Soraya spelar en gammal dam i dramat.
Bilal som läser från ett papper.
Barnen spelar upp ett drama om vad man gör när en cyklop inträffar. På bilden ser ni Bilal.

Aktiviteter i barnklubben

Under leken om klimatförändringar och dansen som följer visar Soraya upp sin passion för dans till låten hon har övat på. Med Jions hjälp kopplar de in högtalare för att förstärka upplevelsen.

Några barn framför ett drama där Billal varnar för en påkommande cyklon och uppmanar alla att söka skydd. Soraya gestaltar en äldre dam som inte kan lämna sitt hem, men andra barn kommer till hennes hjälp och ser till att hon tar med sig viktiga saker.

Dramat har spelats upp för hela byn, och tack vare barnens insatser i klubben är byn nu bättre förberedd på naturkatastrofer.

– Vad säger de vuxna om klimat och orkaner?

– De vuxna vet inte mer än vad vi barn lär dem, säger Rubaya.

Publicerad: 04 maj 2023

Betala med Swish genom att skanna QR-koden

QR kod Erikshjälpen
Gör så här:
  1. Öppna Swish-appen.
  2. Tryck på “Skanna” och rikta kameran över QR-koden.
  3. Bekräfta och signera betalningen med mobilt BankID.