fbpx

Bosse: ”Det roligaste är att möta människor”

Om fler förstår nyttan som Erikshjälpen Second Hand gör för bland annat miljön och barn i utsatthet tror han att fler skulle vilja hjälpa till. Själv är Bosse Andersson i Huskvarna-butiken en dag i veckan för att sortera hemmarfixarprylar och bemanna kassan.

– Det roligaste är att möta människor och höra människors berättelser. Då får man en större förståelse för varför saker – och världen – är som de är, säger han.

Att engagera sig ideellt har varit naturligt för Bosse under stora delar av livet, bland annat inom kyrkan, och efter att ha landat i livet som pensionär ville han ta sig an ett nytt ideellt engagemang.

– Jag hade länge haft en tanke om att hjälpa till på Erikshjälpen Second Hand. Jag har fått ha det bra i livet, på alla sätt, och jag vill ge tillbaka. Detta är ett sätt.

På Erikshjälpen i Huskvarna jobbar Bosse Andersson både bakom kulisserna, med att sortera och prismärka skänkta gåvor, och i kassan.

– Det blir en bra blandning, både att hantera varor och möta kunder. När jag jobbade, med försäkringar, hade jag kunder som jag haft en relation till i 25 år. Här är den en annan typ av kundrelation, där mötet är snabbare. Men det är roligt – och viktigt tror jag – att växla några ord och uppmuntra dem som kommer hit. Jag känner igen många av kunderna, säger Bosse Andersson.

Det är en härlig blandning, en riktig blombukett

Han gillar också att träffa de andra medarbetarna i butiken, det är en personalgrupp med stor mångfald.

– Det är en härlig blandning, en riktig blombukett. Det märks speciellt när vi sitter och fikar. Och det känns som att alla som är här tycker att det är kul.

Utöver de praktiska insatserna i second hand-butiken finns Bosse också med i butikens styrelse och är också aktiv i en grupp som funderar över hur Erikshjälpen Second Hand kan intressera nya volontärer. Flexibilitet är en viktig faktor, tror Bosse, men också kunskap om verksamhetens värden, som det positiva med återanvändning av saker, att second hand-försäljningen bidrar till att människor med knappa ekonomiska resurser har råd att handla och att allt överskott går till biståndsinsatser.

– Jag tror att en av de viktigaste sakerna för att rekrytera nya volontärer är att få människor att förstå finessen med Erikshjälpen Second Hand, säger Bosse Andersson.