fbpx

Elin: ”Jag får utlopp för min kreativitet”

När det kommer in fina vintageplagg blir Elin Öster extra glad. På Erikshjälpen Second Hand i Borås använder hon sina erfarenheter som visual merchandiser för att göra butiken så fin som möjligt tills kunderna kommer.

– Jag trivs jättebra som volontär här. Jag får utlopp för min kreativitet och träffar människor från olika länder och kulturer. Det är så många olika människor, men jag har aldrig stött på något problem med det utan alla respekterar varandra.

Det är bara unika grejer och då får fantasin jobba lite mer

Att skylta på Erikshjälpen Second Hand är ganska annorlunda mot att skylta i en vanlig butik där man har ett bestämt sortiment av varor.

– I en second hand-butik är det svårt eftersom jag aldrig vet innan vilka saker som finns, men det är samtidigt det som gör det så roligt. Det är bara unika grejer och då får fantasin jobba lite mer, säger Elin Öster.

Allra helst jobbar hon med gamla saker.

– Det är roligt när det kommer in riktigt bra vintagekläder som är av bra kvalitet och knappt är använda, säger hon.

Elin Öster är 26 år och har varit volontär sedan våren 2019. Innan dess var hon assisterande visual merchandiser, eller dekoratör, i en klädbutik i en anställningsform som också fungerade som lärlingsutbildning. Men på grund av butikens ekonomiska situation blev Elin uppsagd och då kände hon att hon ville göra något bra med sin tid.

– Jag var på Erikshjälpen Second Hand som kund och i kassan såg jag broschyrer om att bli volontär, berättar hon.

Jag tycker inte att man ska vara rädd för att prova på

Nu är Elin på plats i butiken när den inte är öppen, för att skylta om och göra fint. I början hade hon tänkt vara volontär en dag i veckan, men ganska snart blev det två och under en sommar vikarierade hon som butikschef och arbetsledare.

I höst har Elin börjat läsa ett kandidatprogram i beteendevetenskap, men om bara studierna tillåter det kommer hon fortsätta vara i Borås-butiken en dag i veckan.

– Jag tycker att det är väldigt skönt att jag själv kan bestämma vilka tider jag vill och kan engagera mig i butiken. Och jag vill vara där, det känns aldrig som ett tvång, säger hon.

– Att vara volontär på Erikshjälpen passar kanske inte alla, men jag tycker inte att man ska vara rädd för att prova på. Man gör skillnad och får nya erfarenheter. Det är en möjlighet.

FOTO: GREGORY CUCCHISSI