fbpx

FFA – mycket mer än fotboll

”I början när jag kom till Sverige mådde jag dåligt och det var bara fotbollen som gjorde att jag kunde tänka positivt.” Det säger Amir, en av deltagarna i FFA.

Det är tisdag kväll. Molntäcket ligger tjockt över Göteborg, det är fyra plusgrader och det regnar – stundtals mycket och diagonalt. På en konstgräsplan i Mölndal ska FFA Globals tisdagsträning strax dra igång och spelarna hälsar på varandra och på tränarna. Ungefär 30 killar mellan 15 och drygt 20 år är på plats. Det är många kramar och mycket glädje, det känns varmt trots det kalla vädret.

Träningen inleds med uppvärmning och passningsövningar. Sedan delas killarna in i fyra lag för att spela korta matcher mot varandra. Några killar kan eller vill av olika anledningar inte vara med och träna fysiskt ikväll, men de har ändå tagit sig till fotbollsplanen för att heja på de andra och vara delaktiga från sidlinjen.

– Tränarna är jättesnälla och hjälper till. Många som kommer till FFA har det svårt i sitt liv, utan familj och utan någon som hjälper dem, säger Amir Saboor, en av deltagarna.

FFA Global grundades i Kanada 2012 och finns för närvarande i Kanada, Sverige, Zambia och Ghana. Med fotbollen som redskap får ungdomar hjälp och motivation att förverkliga sina drömmar och nå sin potential inom fyra områden – sportsligt, akademiskt, socialt och existentiellt.

I Sverige är det Erikshjälpen som tillsammans med organisationen FFA Global (Football For All) driver verksamheten, i samverkan med lokala föreningar och fotbollsklubbar på olika orter. I Göteborg sker samarbetet tillsammans med Frälsningsarmén och fotbollsklubben FC Härlanda. Runt 90 ungdomar har under 2019 deltagit i någon del av FFA:s verksamhet i Göteborg. En del killar som nu spelar i andra lag kommer ändå till FFA:s vinterträningar, när deras nya klubb har uppehåll i utomhusträningen, eller till onsdagarnas Öppet hus, med tillfälle att umgås, lära sig spela gitarr, fika och spela tv-spel.

Amir Saboor har varit med sedan 2016. Han är född i Afghanistan men bodde sedan i Iran. Han kom till Sverige 2015.

– Det var jättejobbigt i början. Jag kunde inte så mycket svenska och det var svårt att komma in i en klubb. Jag kände ingen, men FFA var öppet för alla som älskar fotboll och vill spela fotboll. Det var mycket lättare att komma in.

Inom FFA Global fick Amir nya vänner och på FFA:s Life class fick han veta mer om hur den svenska skolan fungerar, hjälp att söka jobb och förståelse för andra saker i samhället.

– Jag kommer ihåg när vi åkte till Summer Camp i Jönköping första gången, 2017. Det var då jag började tänka att FFA handlar inte bara om att spela fotboll, utan att lära saker om livet och till exempel saker vi inte visste om Sverige.

Amir har gått gymnasiet men ska börja vuxenutbildning nu. Inom FFA är han också på väg in i en hjälptränarroll.

– Jag tänkte mycket på tränarna som hela tiden stod bakom oss och hjälpte oss. Med tiden började jag tänka att jag också vill bli en tränare och hjälpa andra människor. Jag tänker mycket på ungdomar som hänger runt i stan, det är många som inte vet vad de ska göra. Jag tänker att det finns sätt att hjälpa dem.

Av egen erfarenhet vet han vad FFA Global kan göra för skillnad.

FFA handlar inte bara om att spela fotboll, utan att lära saker om livet

– Om jag inte hade varit med i FFA hade mitt liv varit jobbigare. Fotboll gör mig glad. Jag tänkte alltid så här, att när man kommer till planen är det en och en halv timme då man inte kan tänka på något annat än en boll som man springer efter. Det gör att man mår bättre psykiskt. I början när jag kom till Sverige mådde jag dåligt och det var bara fotbollen som gjorde att jag kunde tänka positivt.

FFA Global i Sverige delfinansieras av medel från Postkodlotteriet.