fbpx

Erikshjälpen Framtidsverkstad bygger självförtroende

”Jag tycker att det är bra att Framtidsverkstaden har öppnat så att det finns något att göra på fritiden”, säger Selma Tilpsson, en av de ungdomar i Helsingborg som deltar i Erikshjälpen Framtidsverkstads musikworkshop.

Orättvisa livsvillkor gör att fler barn växer upp med bristande framtidstro. Erikshjälpen Framtidsverkstad vill vända den utvecklingen, bland annat med hjälp av musik.

Selma Tilpsson har varit med och inrett Framtidsverkstadens lokaler, som ligger i samma byggnad som Erikshjälpen Second Hand, och även målat några av tavlorna som pryder de färgstarka väggarna. Hon tycker att det bästa med musikworkshopen är att skriva låttexter. Hon säger att hon, och flera av de andra deltagarna i workshopen, har fått en ny bild av vad en hiphoptext kan handla om.

– När vi började skrev vi kanske om skottlossningar. Nu är det mer positiva texter. Jag tycker att det är bättre, säger hon.

Deltagarna i Framtidsverkstadens aktiviteter kommer från stadsdelen Adolfsberg. Selma Tilpsson ser inte Adolfsberg som ett dåligt område, utan trivs bra och känner många. Men när hon befinner sig utanför Adolfsberg är det annorlunda.

– På andra ställen kan det vara så att folk kollar på en eller reagerar på hur man pratar, säger hon.

Ta vara på talang

Områdesutvecklingsprojektet Erikshjälpens Framtidsverkstad startade i Adolfsberg hösten 2019, efter att Erikshjälpen fått medel från Kavlifonden. Adolfsberg brottas med problem som arbetslöshet och att många elever går ut nian utan gymnasiebehörighet. I samtal med vuxna blir bilden av Adolfsberg snabbt ganska dyster, liksom den bild som ges i media. I samtal med barn och ungdomar har bilden mer färg och fler nyanser, där gemenskap och utanförskap, stolthet och skam, samt trygghet och kriminalitet samexisterar.

– Jag känner jättemycket för Adolfsberg. Det finns så klart en del utmaningar, det är många barn som inte får sina rättigheter uppfyllda. Men det finns också en enorm gemenskap och massor med fantastiska människor. Det är ett riktigt coolt område. Jag tror att vi i Sverige ofta underskattar hur mycket driftighet och talang som finns i områden där ingen tar till vara på den, säger Nadine Flatt, projektledare för Erikshjälpen Framtidsverkstad i Adolfsberg.

Det viktigt att skapa sammanhang där barnen verkligen får utrymme att utvecklas

När hon började arbeta i området märkte hon snabbt det stora musikintresset bland barn och ungdomar. Att ordna musikworkshops blev därför en av projektets första aktiviteter.

– Det finns inte så mycket meningsfulla fritidsaktiviteter här, så det behövs något för att fånga upp barnens potential och kreativitet. De som kommer hit har inte samma förutsättningar som många andra barn, på grund av området de bor i. Det skapar så klart jättemycket frustration. Därför är det viktigt att skapa sammanhang där barnen verkligen får utrymme att vara sig själva och att utvecklas, säger Nadine Flatt.

Hon ser hur musikworkshopens deltagare får mer och mer självförtroende och tar fler egna initiativ. Till exempel visar det sig att Adem Binaku har skrivit en låt hemma sedan förra musikworkshopen.

– Jag hittade ett beat på Youtube och så gjorde jag en text och melodi till det, säger han.

Jesper Lindberg från Hitmakerstudios, som tillsammans med kollegan Muslija ”Mukii” Beharovic leder musikworkshopen, uppmuntrar honom att spela upp den och snart fyller låten hela Framtidsverkstaden. Det uppstår spontan dans och när refrängen hörs andra gången är det flera som sjunger med. Leendet i Adems ansikte växer.

Samarbete för större effekt

Erikshjälpen Framtidsverkstad är med och koordinerar ett Områdesnätverk med representanter från offentlig verksamhet, civilsamhälle och näringsliv – som alla verkar i Adolfsberg. Genom större samverkan kan de satsningar som görs i området få större effekt.

Under våren skulle Framtidsverkstaden haft flera aktiviteter för vuxna, som språkkafé och arbetsträning, men de fick flyttas fram på grund av coronapandemin. Aktiviteterna för barn och unga påverkades också av corona, men inte på samma sätt. Det mesta kunde genomföras ungefär som planerat, till exempel ett graffitiprojekt, frågestunder med lokala förebilder, tillverkning av t-shirts mot fördomar samt start av en ledarskapsutbildning.

– Många andra organisationer har tvingats stänga sin verksamhet helt, men vi har nästan inte ställt in någonting utan bara ställt om. Vi har haft små grupper med max 15 ungdomar i taget och försökt vara mycket utomhus. Många ungdomar har på grund av corona haft mindre att göra än vanligt, så därför har det känts extra viktigt att fortsätta verksamheten, säger Nadine Flatt.

Vi har nästan inte ställt in någonting utan bara ställt om

Detta är Erikshjälpen Framtidsverkstad

I samverkan med lokala aktörer, från både civilsamhälle, kommun, och näringsliv, tar Erikshjälpen Framtidsverkstad initiativ till social mobilisering. Syftet är att motverka utanförskap bland barn, ungdomar och deras föräldrar.

Med Erikshjälpen Second Hands butik som nav ordnas olika aktiviteter och insatser, till exempel workshops, ledarskapsutbildning och språkkafé, som ger samhörighet och personlig utveckling. Framtidsverkstaden stöttar lokala initiativ så att goda idéer får växa och skapa förändring. Vuxna i riskzon för utanförskap får stöd för att kunna ta sig in på arbetsmarknaden. Barn och vuxna uppmuntras och stöttas att vara delaktiga och påverka, både Framtidsverkstadens aktiviteter och hela samhället.

Foto: Åsa Dahlgren