fbpx

Var tionde barn arbetar istället för att gå i skolan

Samtidigt som många barn i dagarna vaknar upp till sommarlov efter ett långt läsår, gör sig 160 miljoner barn redo för ännu en arbetsdag. Hälften av dem är mellan 5 och 11 år. Var med och stoppa barnarbete!

Siffran är ogreppbar, nästintill omöjlig att ta in. Ändå är det en verklighet att fattigdom tvingar föräldrar till var tionde barn i världen att sätta dem i arbete i stället för att låta dem gå i skolan. Barnen fråntas därmed inte bara sin rätt till utbildning, de berövas också sin trygghet och utsätts många gånger för stora hälsofaror. De förlorar sin barndom – och sitt framtidshopp.

Var med och stoppa barnarbete

”Jag förstod inte vad som hände. Plötsligt en dag berättade bara min pappa att jag skulle sluta skolan och skickas till Nigeria för att arbeta som hushållerska. Jag kände mig helt vilsen och så ledsen.”

Det berättar Edith, hon är tio år gammal och bor i Benin. Från en dag till en annan blev hon en i statistiken. Men tack vare det sociala skyddsnät som Erikshjälpens lokala partner på plats byggt upp, bestående av föräldraföreningar, byråd, polis och sociala myndigheter, sattes insatser in direkt när Edith försvann. Efter några veckor i Nigeria kunde hon komma tillbaka hem – och tillbaka till skolan. Nu har hon just gått ut andra klass.

För Edith slutade det bra, men siffrorna ovan talar sitt tydliga språk. Vi måste fortsätta bekämpa alla former av barnarbete! Aldrig får vi sluta kämpa för barns rätt till utbildning, till hälsa och till trygghet. Till rätten att vara just barn!

Var med och stoppa barnarbete