Olivia ville inte flytta från sin skola

När Olivias pappa flyttade från ön Bussi Island i Uganda blev det storasyster som tog hand om familjen. Men när hon också skulle flytta för att jobba som sjuksköterska i huvudstaden Kampala ville inte Olivia följa med. Hon tyckte så mycket om sin skola så hon bad sin syster att få gå kvar.

Och det blev möjligt tack vare att Olivia kunde få bo hos en av lärarna på skolområdet. Nu är hon 17 år och går i årskurs 7. Favoritämnet är engelska.
– Det är viktigt att kunna för att få ett bra jobb.

Och Olivia vet precis vilket jobb hon vill få.

– Jag vill bli sjuksköterska, precis som min storasyster, säger hon.

Skolan på Bussi Island, Bussi Junior School, är en av tre som Erikshjälpen stöttar genom organisationen RODA (tidigare Redeemed Church). Här får barn från fattiga och utsatta förhållanden möjlighet att få grundskoleundervisning.

”Jag gillar att läsa och att göra mina läxor. Det hjälper mig att bli bättre i skolan och så är det kul!”

Olivia berättar om…

…vad hon lär sig i skolan:
– Jag har lärt mig att barn har rätt att leka, rätt till utbildning och till mat. Jag har också lärt mig om självförtroende och hur man deltar aktivt på lektionerna.
…vad hon gör när hon kommer hem:
– Efter skolan tvättar jag, sopar golvet i huset, diskar och hämtar ved.
…vad hon gillar att göra på sin fritid:
– Jag gillar att läsa och att göra mina läxor. Det hjälper mig att bli bättre i skolan och så är det kul! På loven hälsar jag på min syster i Kampala och hjälper henne laga mat, stryka och diska.
…vad hon tycker om sin skola:
– Det är en mycket bra skola! Byggnaderna här är bra, eleverna är väluppfostrade och lärarna är snälla mot oss.
… hur hon tror det skulle varit om hon inte fått gå i skolan:
– Om jag inte fått gå i skolan skulle jag skulle inte ha fått lära mig saker. Till exempel skulle jag inte kunna engelska. Det hade inte varit kul.