Nu kan de spela fotboll på rasten

Kompisarna Isacko och Adano älskar fotboll. Tack vare barnrättsklubben de är med i, finns nu en fotbollsplan på skolgården. Ett bra sätt att få nödvändig avkoppling mellan skoldagens lektioner och intensiva lärande.

Isacko och Adano är båda elva år och har följts åt sedan de började skolan. Nu går de i femte klass på Manyatta Daaba primary school, en skola i utkanten av den lilla staden Marsabit i norra Kenya, och de har mycket gemensamt. Till exempel är risrätten pilau deras absoluta favoritmat och fotboll deras absolut största intresse. Och inte minst delar de engagemanget för den barnrättsklubb som de båda är en del av.

Barnrättsklubben är en av flera i Marsabit County som drivs av Erikshjälpens partnerorganisation Food for the Hungry. Varje vecka träffas barnen, i denna grupp är de ett trettiotal, för att diskutera och lära sig om barns rättigheter. Att barn har rätt till sin kropp, till hälsa, utbildning, mat, lek och tak över huvudet.

Med trädens hjälp hoppas barnen kunna förhindra jorderosion – och skydda sin fotbollsplan

– Vi får också vara med och rösta fram förslag, bland annat att bygga en fotbollsplan förra året, berättar Isacko.
Medlemmarna i barnrättsklubben hjälper också till att hålla skolgården ren och fräsch och håller tillsammans på med ett trädplanteringsprojekt.

Träd är viktigt för dem, förklarar barnen, och kan bidra till mycket: de ger ved, skugga och vindskydd och med sina rötter hjälper de till att binda jorden och på så sätt motverka jorderosion. Jorderosion, som sker när jord förflyttas under regnperioder, gör stor skada framför allt vid den här skolan som ligger på en upphöjd nivå.
Med trädens hjälp hoppas barnen kunna förhindra jorderosion och på så sätt skydda sin skola – och sin fotbollsplan.