Ansura, 13: ”Alla barn måste få utbildning”

Ansura, som är 13 år och bor i Indiens huvudstad New Dehli, brinner för att alla barn ska få chansen att gå i skolan. Genom skolan får man kunskap och kan förändra saker i världen, säger hon. ”Man lär sig så mycket. Allt ifrån att läsa till att ta hand om miljön eller hantera ett bråk.”

Himlen är klarblå och solen gassar. Ansura har tagit skydd från värmen inne på ett av de fyra utbildningscenter som Erikshjälpen stödjer i området där hon bor. Hit går hon varje dag efter skolan för att få hjälp med läxorna och träffa sina vänner. Hon tycker att skolan är både viktig och rolig. Hennes favoritämne är språk.
– Vi har en väldigt bra lärare och vår bok i hindi är spännande. Vi läser berättelser och skriver mycket, säger hon.

”Många av föräldrarna här i området har inte gått i skolan.”

Ansura är 13 år och har bott i Bhalswa, slummen utanför New Dehli, i hela sitt liv. Hon går i statlig skola, årskurs åtta, och har utöver det gått till utbildningscentret i fem år. Här får hon hjälp med läxor och chans att lära sig mer om miljö, sophantering och barns rättigheter. Hon är mycket engagerad i frågan om barns rätt till utbildning, särskilt flickors.  När hon blir stor vill hon bli lärare.
– Det sämsta med Bhalswa är att det är så många barn som inte får gå i skolan, speciellt flickor. Jag tycker att alla barn måste få utbildning men många av föräldrarna här i området har inte gått i skolan och vet inte hur viktigt det är, säger hon.

Under eftermiddagen ska Ansura göra sin engelskläxa som hon fått i skolan tidigare samma dag. Hon får god hjälp av lärarna på centret. Det är bra, tycker hon, men det allra bästa med centret är barnparlamentet. Här får barnen diskutera olika problem som finns i Bhalswa och reflektera kring hur man kan lösa dem. En fråga som barnen diskuterar mycket är miljön.

”Barn kan förändra.”

Bhalswa ligger precis nedanför en stor soptipp, marken och luften är förorenad och det finns mycket skräp på vägarna. Genom barnparlamentet har Ansura lärt sig att det är viktigt att slänga skräp i soptunnan och att man ska hålla miljön ren.

Genom att berätta för vuxna om vikten av en ren miljö kan barn göra skillnad, tror Ansura.
– Barn kan förändra. Se på lärarna här till exempel. De var barn och studerade hårt och nu är de lärare och lär oss att räkna, läsa och skriva. Och så berättar de om miljön, vi kan berätta samma sak för de vuxna.

Text och foto: Amanda Lindström,

praktikant hos Erikshjälpens samarbetspartner HCDI