”Ägarna använde barnhemmet för att tjäna pengar”

Sok Iem Yu var 15 år när han hamnade på barnhem – men inte föräldralös.

Utanför det lilla kaféets uteservering i Phnom Phnem kör moped efter moped förbi i en strid ström, allt medan Sok Iem Yu dricker sitt iskaffe. Solen skiner och Sok skrattar och ler. Han är 25 år gammal och det har gått tio år sedan han blev ett av Kambodjas många tusen barnhemsbarn.

– Jag är enda barnet och när mina föräldrar skiljde sig lämnade de mig ensam, utan någonstans att ta vägen. Jag tog mig själv till ett barnhem där jag visste några som bodde, berättar Sok.

 

LÄS MER: Rätten till en egen familj

 

”När potentiella donatorer kom på besök sa ägarna åt oss att bygga en relation till dem så att de skulle skicka pengar till oss regelbundet.”

På barnhemmet fanns mellan tjugo och trettio barn, både flickor och pojkar, i olika åldrar. Ganska snart förstod Sok att det primära syftet inte var att ta hand om barnen.

– Ägarna använde barnhemmet som ett företag att tjäna pengar på. De pengar som kom användes till dem själva, inte till oss.

 

LÄS MER: ”Det kändes så bra att vara hemma igen”

 

Många turister och volontärer kom till barnhemmet. Barnen uppmanades aktivt, berättar Sok, att knyta an till dem.

– När potentiella donatorer kom på besök sa ägarna åt oss att bygga en relation till dem så att de skulle skicka pengar till oss regelbundet.

”Eftersom jag kommer från en svår familjesituation behövde jag lära mig och förstå hur en familj är tänkt att vara.”

Sok stannade bara på barnhemmet i några månader. Han hade turen att få komma till ett familjehem och där bor han fortfarande kvar. Via Erikshjälpens partnerorganisation M’lup Russey fick han komma med i ett nätverk för före detta barnhemsbarn, så kallade care leavers. Genom nätverket fick han gå en yrkesutbildning inom matlagning och han fick hjälp och stöd att läka sina sår och börja om livet utanför barnhemmets väggar igen.

– Eftersom jag kommer från en svår familjesituation behövde jag lära mig och förstå hur en familj är tänkt att vara. Nu studerar jag på en bibelskola. Och varje söndag i kyrkan säljer jag bakelser som jag bakat. Jag brukar titta på Youtube för att lära mig nya recept. Det sägs att jag gör väldigt goda kanelbullar, säger han.

 

ARTIKELN ÄR EN DEL AV ETT LÄNGRE REPORTAGE  I ERIKSHJÄLPENS TIDNING T1 2018. Du kan läsa hela reportaget här.

FÅ MER BARNHEMSKOLL: Barnhemskollen.se