fbpx

Bopha, 15, såldes som sexslav

Bopha, 15 år, trodde att hon skulle få ett bra jobb. Istället blev hon såld, inlåst och tvingad till sex.

För Bopha började allt när en granne tipsade hennes föräldrar om ett enkelt och välbetalt jobb i Kina. Hon skulle kunna tjäna nästan 3000 kronor i månaden, utan någon direkt ansträngning. Bophas familj, från en fattig del av den kambodjanska landsbygden, litade på grannen som ordnade ett falskt pass. Sedan reste Bopha i taxi, på motorcykel och flera dagar i buss genom Vietnam till den kinesiska gränsen. Där fanns en kinesisk man som tog emot henne.

Det fanns inget jobb för Bopha. Istället hamnade hon i en mardröm.

Men det fanns inget jobb för Bopha, hon hamnade istället i en mardröm. Två veckor efter ankomsten till Kina såldes hon till en annan man. Hon var inlåst i hans hus, tvingades till sex och fick inte tillräckligt att äta. Mannen hade också tagit hennes pass.

När Bophas föräldrar förstod att dottern blivit såld kontaktade de Erikshjälpens partner Chab Dai och fick hjälp att göra en polisanmälan. Chab Dai lyckades sedan via en digital app få kontakt med Bopha och instruerade henne hur hon skulle göra för att fly. Tre månader efter kontakten med Chab Dai lyckades Bopha fly och kunde ta sig till en polisstation i Kina. Genom Chab Dais arbete gentemot kinesiska myndigheter och den kambodjanska ambassaden i Kina kunde Bopha få nya identitetshandlingar och så småningom flyga hem till Kambodja. Bopha fick sedan psykosocialt stöd, rehabilitering och rättslig hjälp.

Bopha heter egentligen något annat.