fbpx

Chun, 15, såldes till barnarbete

Han tvingades jobba tolv timmar varje dag och blev slagen om han inte jobbade tillräckligt bra. Det Chun, i dag 15 år, trodde var ett drömjobb visade sig vara ett slavarbete.

Chun växte upp i en fosterfamilj eftersom båda hans föräldrar dog när han var liten. Fosterföräldrarna hade inte råd att betala Chuns skolgång och bekymrade sig för hans framtid. Då fick de ett tips av några bekanta, om att Chun skulle kunna tjäna bra med pengar i Phuket, Thailand. Han skickades iväg för att jobba i en affärsrörelse.

I två år jobbade Chun med att sälja solglasögon på stranden i Phuket, från klockan 9.00 på förmiddagen till klockan 21.00 – varje dag. Om han inte sålde tillräckligt många fick han mindre mat eller blev misshandlad av mannen som drev affärsverksamheten.

Barnen förbjöds att ta kontakt med andra människor.

Chun bodde tillsammans med andra barn och ingen fick lämna bostaden för något annat skäl än arbete. Barnen förbjöds också att ta kontakt med andra människor.

– Allt jag ville var att komma hem till min familj igen, säger Chun.

Efter två år i Thailand gjorde polisen en räd mot huset där Chun och de andra barnen bodde. Chun fick hjälp att komma hem till Kambodja igen och fick stöd och rehabilitering av Erikshjälpens partnerorganisation Chab Dai.

Chuns fall är under rättslig prövning i Thailand. Hemma i Kambodja har Chun, utöver rehabiliteringen, valt att bli lärling för att på den vägen lära sig ett yrke. Han är nu på god väg att bli bilmekaniker.

Chun heter egentligen något annat