fbpx

Clara Lidström, 2012: ”Vi konsumerar alldeles för mycket”

På sitt underbara sätt har hon lyft fram second hand in i finrummen, in i de stora magasinen, in i radion och till tv-soffan. Sveriges Second Hand Profil 2012 är Clara Lidström – även känd som Underbara Clara.

– Att få priset är helt fantastiskt roligt, jag känner mig superstolt och glad! Att utmärkelsen kommer just från Erikshjälpen är ännu roligare, då det är en organisation jag verkligen tycker är bra och viktig, säger hon.

Clara Lidström har haft ett stort intresse för gamla prylar och möbler ända sedan barnsben. Sedan ett antal år tillbaka driver hon en populär blogg, där hon ofta visar kläder, möbler och prylar som är ärvda eller köpta på loppis eller second hand. Hon har fått chansen att inspirera i både tv och radio också skrivit boken ”Vintagepimp och hemmafix”, där hon tipsar om hur man fyndar begagnade prylar och vad man kan göra av alla fina fynd.

– Anledningen till att jag handlar second hand är flera. En orsak är den miljöpåverkan som vår konsumtion faktiskt har. Vi konsumerar alldeles för mycket och det håller inte i längden! Att framställa bomullstyger kräver massor av naturresurser, därför är det bra att kunna bruka saker och ting lite längre tid, säger hon och fortsätter:
– På ett själviskt plan tycker jag att det är snyggare och roligare med begagnade grejor som man får vara ensam om.

Hon berättar att hon är en riktig ”skrotsamlare”. Mer än 90 procent av alla möbler och prylar hemma i familjens 30-talshus utanför Umeå är gamla.
– Vår son, Bertil, får nästan bara gamla grejer. Hela hans barnkammare är ärvda saker och loppisfynd, hans kläder också. En stor fördel med det är att gamla urtvättade kläder inte innehåller massa gifter, utan är väldigt snälla mot barnens hud.

Prissumman på 25 000 kronor, som hon i och med priset får äran att dela ut till något av Erikshjälpens biståndsprojekt, vill hon ge till Erikshjälpens projekt med Speed Schools i Mali, Västafrika.
– Här finns ungefär 800 000 barn som inte får chans att gå i skolan. Men för bara 900 kronor kan ett barn få skolgång under ett år – och under det året läsa in tre års studier. Min prissumma tänker jag ge till en hel skolklass på cirka 30 elever så de kan läsa ikapp och få utbildning.

MOTIVERING SVERIGES SECOND HAND PROFIL 2012
Clara Lidström har på sitt underbara sätt lyft fram second hand in i finrummen, in i de stora magasinen, in i radion och till tv-soffan. Genom sitt engagemang för en hållbar livsstil och en genuin fingertoppskänsla inspirerar Clara tusentals människor att uppskatta värdet av saker som får en chans att älskas en gång till. Hennes rättvisepatos, finurlighet och entreprenörsdriv är egenskaper i sann Erik Nilsson-anda varför det sammantaget är en sann glädje för Erikshjälpen Second Hand att få tilldela Clara denna utmärkelse.

OM PRISET

Priset Sveriges Second Hand Profil delas ut årligen till någon som på ett särskilt sätt har utmärkt sig inom second hand. Förutom diplom och statyett får pristagaren tilldela 25 000 kronor till ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter.