fbpx

Johanna Nilsson, 2019: ”Jag ser det som att jag lånar plaggen en stund”

För fem år sedan gav hon sig själv ett nyårslöfte: att bara konsumera kläder enligt principen slow fashion. Första månaden var som en detox, men i dag finns det inget som kan väcka suget efter fast fashion-industrins ohållbara konsumtionshets. Och som opinionsbildare inom hållbart mode brinner hon nu för att få fler att hoppa på tåget. Möt Johanna Nilsson, Sveriges Second Hand Profil 2019.

När det gäller mat känns begreppen förmodligen mer bekanta. Alla vet att “fast food”, snabbmat, är något i grunden ohälsosamt och kan ana att motpolen “slow food” står för det rakt motsatta.

Översättningen till modeindustrin är egentligen precis densamma. Vi konsumerar snabbt, billigt och ofta när vi egentligen borde sakta ner, tänka efter och framför allt: tänka hållbart.

Ändå går utvecklingen åt precis motsatt håll. Kollektionerna snurrar fortare och fortare och de stora kedjornas plagg har ofta bara några veckor på sig att bli sålda, innan de anses ha gjort sitt och reas ut.

– Jag älskar mode och kläder men jag avskyr hur industrin ser ut. I dag pratar ju även kedjorna om hållbarhet och lägger då stort fokus på materialval. Men med en affärsidé som bygger på överkonsumtion går det inte att vara hållbar. I grunden handlar det om att ändra normer och normen i dag är att hela tiden konsumera mera.

”Att förlänga livslängden på våra plagg är så otroligt viktigt.”

Det har gått fem år sedan Johanna själv bestämde sig för att anamma slow fashion som livsstil. Det innebär att hon prioriterar kvalitet framför kvantitet, att det hon köper nytt ska vara producerat under så schyssta villkor som möjligt, att hon lappar och lagar istället för att slita och slänga. Och att hon handlar second hand i första hand.

 

– För mig är second hand ett självklart val när det gäller att skapa en hållbar garderob. Att förlänga livslängden på våra plagg är så otroligt viktigt. Den springande punkten är att vi köper för mycket grejer. Om vi konsumerar mindre blir det också mindre avfall. Det låter banalt, men bara genom de två sakerna har vi löst väldigt mycket.

Men du säger själv att du fortfarande har ett “fast fashion-beteende”? Hur går det ihop?

– Jag älskar kläder men jag tröttnar fort. 40 procent av min garderob är second hand, 40 procent från klädbytardagar och 20 procent är nyproducerat. På de 20 procenten har jag ingen hög omsättning men däremot på de resterande 80.

– När jag handlar second hand ser jag det som att jag lånar plaggen en stund, sedan lämnar jag in dem igen så att de kan gå vidare till någon annan. Om en hållbar garderob skulle betyda att man bara fick äga ett par byxor, då skulle jag tappa lusten direkt.

”När jag handlar second hand ser jag det som att jag lånar plaggen en stund.”

Likt för många andra blev sommaren 2018 för Johanna en ögonöppnare för hur det står till med klimatet. Men det som började i en svår vånda mynnade till slut ut i ett engagemang genom Klimatklubben.se. På bara några dagar fick kontona på Instagram och Facebook flera tusen följare och blev snabbt ett forum för inspiration och kunskapsspridning.

– Vi har en väldigt fin stämning, det är morot och inte pekpinne. Att peka finger hjälper ingen, det enda sättet är att inspirera till förändring.

Om man vill påbörja sin resa mot just en mer hållbar garderob, hur gör man?

– Det handlar om att börja någonstans. Att ta en vana i taget och förändra den. Är du en sådan som handlar på nätet när du behöver något, börja då med att kolla av begagnat- och secondhandsajter först. När den vanan sitter kan du ta nästa steg. Ingen kan gå från noll till hundra direkt.

– Det är lätt att tänka att man väljer bort men det handlar inte alls om det. Tvärtom öppnar det sig en helt ny värld som är så galet mycket roligare! Att handla second hand, ordna klädbytardagar eller leta hållbara märken, det blir nästan som en sport.

 3 tips på hur du skapar en hållbar garderob

1. Minimera

Köp färre plagg och bara sådant som du verkligen älskar.

2. Förläng.

Använd plaggen längre, ta hand om och laga dem. Skänk till och handla själv second hand.

3. Börja någonstans.

Ta det första steget i dag, börja med att skapa EN ny vana.

 

MOTIVERING SVERIGES SECOND HAND PROFIL 2019

Blogg, podd, bok, föreläsningar – plattformarna är många men den röda tråden genomgående. Istället för att sticka huvudet i sanden och resignera inför sin egen klimatångest har Sveriges Second Hand Profil 2019 valt att kanalisera sin oro i ett djupt engagemang för hållbarhet och klimatsmarthet.

Genom lika stora doser kunskap som inspiration vill hon få fler att göra aktivt hållbara val, i livet i allmänhet och när det gäller konsumtion av kläder och textilier i synnerhet. På ett uppmuntrande och handfast sätt utmanar hon oss alla att ändra tankesätt och leta second hand i första hand – alltid.

OM PRISET

Priset Sveriges Second Hand Profil delas ut årligen till någon som på ett särskilt sätt har utmärkt sig inom second hand. Förutom diplom och statyett får pristagaren tilldela 25 000 kronor till ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter. Johanna Nilsson valde att tilldela prispengarna till Erikshjälpens arbete med flyttbara skolor i Jamuna-deltat i Bangladesh.

Erikshjälpen arbetar tillsammans med samarbetspartnern Friendship, som har utvecklat skolbyggnader som snabbt kan monteras ned och byggas upp på en ny plats. På så sätt kan utbildningen följa med eleverna, även när vattnet bryter ner öarna. Detta är helt avgö­rande för barnen, genom utbildning blir det möjligt för dem att skapa sig en framtid. Allra mest avgörande är det för flickorna – utan skola riskerar en flicka här att giftas bort redan i 10–12-årsåldern. Skolan är livsviktig och idén att kunna flytta skolbyggnaderna är ett sätt att trotsa klimat­förändringarna.

– Jag fastnade för det här projektet eftersom det handlar både om klimat och feminism och dessutom i ett land som är ett av världens mest textilproducerande. Det fanns många beröringspunkter till mig själv i det, säger Johanna Nilsson.