fbpx

Ida Magntorn, 2013: ”Jag började gilla second hand som tonåring”

Skribenten och fotografen Ida Magntorn tilldelas utmärkelsen  Sveriges Second Hand Profil 2013. Detta för att hon på ett särskilt sätt har utmärkt sig inom second hand under året.

Ida Magntorn är frilansande skribent och fotograf som arbetar främst med inredning. Hon har specialiserat sig på loppis, vintage och antikviteter. Ida har skrivit flera böcker, nu senast Urban Vintage och hon har dessutom varit redaktör för antiksidor i olika tidningar och för Sydsvenskans bostadsbilaga Hemma. Nu får hon alltså ta emot utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil 2013.
– Jag känner mig väldigt stolt och glad och ser det som en fin bekräftelse på att det jag gör uppskattas.

När började ditt intresse för gamla prylar och second hand?

– Redan när jag var liten gillade jag farmors och mormors grejer. Farmors skafferi var fullt av gammalt porslin med rosor på och fina kakburkar och mormors prydnadssaker och stora linneskåp. Second hand började jag gilla som tonåring. Älskade att köpa gamla skinnjackor och pyjamasbyxor i siden.

Vad är det som driver dig och inspirerar dig?

– Jag är intresserad av gamla vackra möbler, fint hantverk och designhistoria. Men självklart är återbruk och miljöaspekten också en stor drivkraft. Kombinationen av unika gamla saker och loppisfynd är bästa sättet att skapa spännande inredningsmiljöer. Och genom att gå på second hand eller leta på loppis istället för att köpa nytt värnar man miljön och har kul på samma gång.

Någon stil som du själv fastnat för och hur inreder du hemma?

– Jag är förtjust i 20-talets Art Deco-stil. Hemma blandar jag ljust och mörkt. Mycket gammalt och lite nytt. Vi har ljusa gråmålade trägolv, en mörk träsoffa, dansk från 20-talet, med utsirningar, orange sammet och blommiga kuddar. Ett stort vitt matbord med Thonets bruna caféstolar. Stora gröna växter.

I din senaste bok har du besökt flera hem, i olika storstäder. Är det stor skillnad på hur man tänker om second hand i olika länder?

– Jag har medvetet sökt efter personer som gillar second hand. På de flesta ställen är man mera tillåtande än i Sverige. Möbler som man tröttnat på ställer man ut på trottoaren och genast tar någon annan hem den gamla byrån eller vad det kan vara. Man generar sig inte.

Nästa projekt?
– Under 2014 kommer jag att arbeta med en inspirationsbok för Ica Bokförlag, men även vara föräldraledig med min nyfödda bebis Olle.

FOTO: JENNY LEYMAN

 

MOTIVERING SVERIGES SECOND HAND PROFIL 2013
För Idas innerliga passion för second hand, loppisar och vintage som inspirerar till ett kreativt återbruk i såväl urbana som lantliga miljöer och för sin utsökta förmåga att i text och bild höja återvunna saker till något alldeles extra, varför det är en sann glädje för Erikshjälpen Second Hand Butiker att få tilldela henne denna utmärkelse!

OM PRISET

Priset Sveriges Second Hand Profil delas ut årligen till någon som på ett särskilt sätt har utmärkt sig inom second hand. Förutom diplom och statyett får pristagaren tilldela 25 000 kronor till ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter. Ida Magntorn valde att tilldela sin prissumma till Erikshjälpens humanitära insats i Syrien.