fbpx

Elsa Billgren, 2015: ”Min bröllopsklänning är mitt bästa second hand-fynd”

Hon ser vintagekläder som ett sätt visa sin personlighet och säga nej till konsumtionshetsen. Hon ger gamla brudklänningar nytt liv och har en stark känsla för återanvändning. Bloggaren, programledaren, vintageexperten, författaren och personal shoppern Elsa Billgren är Sveriges Second Hand Profil 2015.

Hur känns det att få Erikshjälpen Second Hands utmärkelse?
– Helt fantastiskt! Jag är så glad att det jag gör för vintage hörs, syns och uppmärksammas. Jag är himla stolt också, eftersom det kanske innebär att fler vågar satsa på återanvändning.

Vad är det du gillar med second hand?
– Jag älskar att man är tvungen att tycka något själv, inte bara lyssna på trender och konsumtionshets. Det bidrar till en bättre miljö, hållbarhetstänk och massa personlighet som får synas.

Hur kommer det sig att du hyr ut gamla bröllopsklänningar?
– Jag började samla på vintagebröllopsklänningar när de fortfarande mest gick att köpa under halloween, dränkta i fejkblod. I dag kostar de många tusen kronor och har äntligen börjat få sitt riktiga värde. Jag såg ett behov av att kunna gifta sig i något ekonomiskt jämställt, välgjort, vackert, hållbart och stilmässigt långsiktigt. Det var egentligen mina bloggläsare som skapade uthyrningen. Jag fyndade några klänningar som relativt snabbt växte till en samling och när läsarna stod utanför dörren, bestämda om att få hyra, vågade jag köpa in fler och så fortsatte det.

Att handla second hand blir allt mer populärt, vad tror du att det beror på?
– I dag omger vi oss av skärmar, digitala arbeten och internet mest hela tiden. Då är det skönt med något gediget och handgjort som kontrast. Dessutom tror jag att vi har lite dåligt samvete över hur lite vi kan, hantverkskunnandet är lågt. Då är välsydda klänningar, vackert snidade föremål och gamla ting helt plötsligt högstatus.

Vilket är ditt bästa second hand-fynd?

– Min allra första bröllopsklänning. Den jag gifte mig i, hyrde sedan ut den till fem brudar och det var den som startade alltihop. Den klänningen fick mig att våga satsa på min dröm och hitta på ett alldeles eget jobb.

 

MOTIVERING SVERIGES SECOND HAND PROFIL 2015
Genom att erbjuda ett helt nytt grepp inom second hand- och vintagebranschen, med sin uthyrnings- och personal shopper-verksamhet, har Elsa inte bara ökat kunskapen och intresset kring äldre klänningar utan även bidragit till att rädda en glömd kulturskatt. Klänningar som burits under livets kanske lyckligaste och viktigaste dagar får nu en chans att blomma upp igen. Med sin aldrig sinande entusiasm och för att hon ger tillgänglighet till alla som älskar frasiga tyger, parisiska historier och accessoarer från mormödrars vindar tilldelas Elsa Billgren utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil 2015.

OM PRISET

Priset Sveriges Second Hand Profil delas ut årligen till någon som på ett särskilt sätt har utmärkt sig inom second hand. Förutom diplom och statyett får pristagaren tilldela 25 000 kronor till ett av Erikshjälpens projekt för barns rättigheter. Elsa Billgren valde att tilldela prispengarna till arbetet funktionsnedsatta barns rättigheter i Tanzania.