fbpx

Sy fina påskservetter av gamla lakan

Visst ger tygservetter en lite lyxig känsla? Om de återbrukas av gammalt tyg är de dessutom miljösmarta och de kan användas om och om igen.

Genom att sy själv kan du få påskens servetter precis som du vill ha dem. Kanske kan du använda ett handvävt, rustikt lakan som börjat gulna i kanterna? Eller någon stuvbit du köpte för länge sedan, men aldrig sydde något av? I Erikshjälpen Second Hands butiker finns också gott om prisvärt tyg att återbruka, liksom spetsar och annat textilt pysselmaterial.

I steg för steg-guiden nedan får du tips på hur du kan gå tillväga för att göra egna påskservetter och du ser exempel på två servetter med olika känsla.

Det här behöver du:

Tyg (till exempel gammalt lakan, påslakan, gardin eller överbliven stuvbit)
Eventuell spets eller annat dekorband
Sytråd, synål, knappnålar
Symaskin (förenklar, men det går så klart att sy för hand också)
Måttband
Penna
Strykjärn

Steg för steg-guide:

1 Klipp till en tygbit i den storleken som du vill att servetten ska ha + några cm sömsmån. På bilderna är servetten 48×48 cm inklusive sömsmån.

2 Lägg tyget med avigsidan upp och rita två parallella linjer vid varje sida, som korsar varandra i hörnen. Avståndet avgör hur mycket av kanten som viks in och sys fast. På bilderna är avståndet mellan linjerna samma som måttbandets bredd.

3 Klipp av alla hörnen på snedden genom den innersta lilla kvadraten som de korsade linjerna har bildat. Vik sedan ner kanten vid det bortklippta hörnet och pressa med strykjärnet, gör detta i alla hörn.

4 Vik in tyget på varje sida av tygstycket så att vecket blir vid den första linjen och kanten mot den andra linjen. Pressa med strykjärnet. Ta sedan den invikta remsan och vik in en gång till. Då bildas hörn. Pressa med strykjärnet.

5 Nåla fast den invikta kanten och sy sedan nära invikets kant. Låt gärna servettens ytterkant följa en linje på symaskinen, så att sömmen blir rak på rätsidan av servetten. Det gör inget om sömmen kommer några mm längre in eller ut från invikets kant på avigsidan, ifall invikets bredd skulle skilja lite. Om det inte finns någon linje eller markering på symaskinen som passar kan du måla en med blyertspenna som du sedan suddar ut.

6 Sy ihop hörnen på baksidan med synål och tråd.

7 Nåla fast eventuell spets eller annat dekorband och sy fast. Eller satsa på att göra ett litet broderi i något av servettens hörn.

8 Stryk servetten ordentligt och duka påskbordet!

Sytips och foto: Sofia Denzler