fbpx

”Jag önskar det mesta gammalt och vackert”

Tunna glas, rostfria matlådor och en riktigt stor träskål – det är några av de saker som second hand-proffsen Elsa Billgren, Gustav Broström och Hilda Grahnat hoppas sommarfynda i år.

Elsa Billgren

@elsabillgren

Vad blir sommarens hetaste second hand-trend?

– Allt som känns naturnära och som handen har satt sina spår på. Snidade träföremål, terracotta-skulpturer, vackra flortunna glas, furu och fårskinn. Svenska material och kvalitet. Enkelhet.

Vad är du själv på jakt efter i sommar?

– Jag är relativt nyinflyttad i min lägenhet och önskar det mesta gammalt och vackert i mitt nya hem. Allt från fina tunna gamla dricksglas till skärbrädor, krukor och tallrikar.

Vad kännetecknar ett bra second hand-köp för dig?

– Ett gediget och välgjort föremål som man älskar och blir glad av, som finns kvar i ens hem länge och gärna används ofta. Förra sommaren hittade jag en Signe Persson-Melin-tekanna på en loppis på Gotland. Jag är glad över den än!

Gustav Broström

@gustavsloppis

Om du får trendspana, vad blir sommarens trend som fortfarande går att hitta lätt och billigt second hand?

– Skjortor! Att använda som klänning, till jeans eller shorts. Klassiska herrskjortor går att hitta billigt och är lätta att sy om, byta krage eller korta av.

Är du själv på jakt efter något särskilt i sommar?

– Jag ska slutföra mitt projekt med att byta ut alla föremål i plast i mitt hem. På loppisar slumpas ofta rostfria köksredskap bort. Jag vill hitta ett durkslag och ett ordentligt rivjärn. Förutom det är jag också på jakt efter en gigantisk skål i trä och allt annat som känns gammalt och svenskt.

Vilken är ditt bästa second hand-ställe?

– Erikshjälpen såklart! Jag älskar de butiker som finns ute i landet och spenderar ohälsosamt mycket tid på secondhand.se.

Hilda Grahnat

@hildaonthehunt

Vad är ett bra second hand-fynd?

– Något som känns i magen direkt när jag ser det. Det kan vara något jag letat efter länge, eller något som jag aldrig sett och därför inte visste att jag gillade. Men jag går på den där känslan.

Letar du efter något speciellt i sommar?

– Jag har samma glasögon på mig som alltid och spanar efter färg, form och material. Allt du behöver till stranden, picknicken, sommarstugan och hängmattan finns på loppis, det är bara att välja och vraka. Jag hittar gärna rostfria matlådor, badhanddukar i rejäl frotté, picknickkorg och pocketböcker.

Vad ska man tänka på innan en second hand-runda?

– Det är bra att ha koll på mått hemma, så du kan räkna ut om en möbel kan få plats. Jag tittar mycket på bilder från hem i gamla tidningar och på internet, och matar då hjärnan med formspråk, färgskalor, stilar och så vidare som jag sen bär med mig när jag går på loppis.

FOTO: ALMA VESTLUND, HILDA GRANHAT, EMMA GRANN/STUDIO FEMME