fbpx

Galen i skåp

När hon kan ge en medfaren 1800-talsmöbel, allra helst ett skåp, möjlighet att brukas och älskas i 100 år till – då har arbetsdagen varit lyckad för möbelkonstnären Lina Ådin på Återanvändarna. ”Jag vill göra en möbel som jag gör en tavla.”

För fyra år sedan bestämde sig Lina Ådin och maken Calle för att lämna ekorrhjulet – på riktigt. De bytte storstadslivet i Stockholm mot en vardag på landet, utanför Nora. Lina visste att hon inte ville fortsätta jobba som sjuksköterska, men hade ingen aning om vad hon skulle göra istället. Hon började renovera familjens nya bostad, ett hus från 1800-talet, och gamla möbler till huset. Bland allt slipande och målande föddes idén om ett eget möbelrenoveringsföretag och för tre år sedan öppnade Återanvändarna.

Du ser varje möbel som ett konstverk, hur då?

– Jag har målat tavlor i hela mitt liv och vill göra möbler på samma sätt. Det ska inte vara motiv på möblerna, men jag vill lägga ner lika mycket själ och kärlek som i arbetet med en tavla. Efterslipningen, att skapa en patina, det är det som gör möbeln unik. De flesta andra släpper en möbel när den väl är målad och färgen har torkat, men jag fortsätter arbetet och där kommer konsten in.

Vilka möbler jobbar du med?

– Det är mest möbler från 1930 och bakåt i tiden. Jag är ganska grov i mitt möbelhantverk, jag gillar stora, rustika möbler. Nu för tiden är ungefär 80 procent av mitt arbete beställningar och 20 procent är andra möbler som jag sedan säljer. Vanligtvis har jag kurser i möbelrenovering också, men dem har jag fått pausa på grund av coronasituationen.

Jag är galen i skåp, så skåp och skänkar är favoriter

Vad renoverar du helst?

– Jag är galen i skåp, så skåp och skänkar är favoriter. Men också stora matsalsbord, eller allmoge-skrivbord med tjocka, svarvade ben. Det ska helst vara 1800-talsmöbler och gärna utan någon skruv eller spik, tills jag sätter in det – och sedan sätter en träplugg över så att ingen vet det – så att de kan hålla i 100 år till.

Hur går du till väga?

– Jag börjar alltid med att slipa möbeln, för då lär jag känna vilket trä jag har att jobba med. Jag tvättar och sedan kommer lagningsarbetet, som kan vara allt ifrån att sätta i skruvar till att spackla igen hål. Sedan målar jag, med toxinfria färger – jag försöker arbeta så miljövänligt som möjligt. När målningen är klar slipar jag fram en patina och ibland, beroende på vilken färg jag använder, behöver jag försegla med vax eller olja.

För dig är det viktigt att ta till vara sådant som redan finns, varför då?

– Det har med miljön att göra, att försöka minimera det vi slänger. Mycket går att reparera och renovera, istället för att slänga och köpa nytt. Jag har alltid renoverat möbler, men grunden till det var att jag inte hade tillräckligt med pengar för att bara åka och köpa något nytt. Jag har fått ta det jag har, eller köpa något som är billigt för att det är trasigt, och sedan göra om det som jag vill ha det. Det finns en otrolig glädje i att kunna göra något utan att det behöver kosta så mycket och en stolthet i när det man gör blir bra.

Slipningsarbetet a och o

Linas tips till dig som vill renovera din första möbel

  •  Våga behålla skav och slitage, låt möbeln fortsätta se gammal ut även om den får ny färg. Men var noga med att laga sådant som krävs för att möbeln ska hålla länge till.
  • Vill man inte behålla gammalt slitage, utan ha en slät yta, är slipningsarbetet a och o. Det tar tid, men det är värt det i slutändan.
  • Snickerispackel och trälim (och kanske en limknekt) är bra saker att ha hemma när man ska laga en möbel.
  • Om man behöver sätta i skruvar i en gammal möbel, sänk ner huvudena och limma en liten utsågad träplugg ovanpå.

Instagram: @ateranvandarna

FOTO: LINA ÅDIN