fbpx

En härlig och hållbar jul på Elfvinggården

Julen börjar tidigt hemma hos influencern Jennie Moraeus och hennes familj på Elfvinggården utanför Örnsköldsvik i Ångermanland. Huset är klätt i julskrud i en hel månad med hjälp av fynd från naturen och second hand.

Julen ska vara en tid att glädjas åt och njuta av. Det är den tid på året då familjen Moraeus unnar sig långfrukostar medan brasan sprakar i kakelugnen.

– Vi har plockat bort tanken på en massa måsten kring jul. Vårt mål är att julen ska vara kravlös och lugn. Den ska ge oss energi, säger Jennie.

För hennes del behöver julen inte vara stilren.

– Det kan gärna vara lite ”fult” pynt som kommer fram vid högtider som både jul och påsk. Det är tacksamt att hitta några gamla tomtar på second hand. De kanske är mer kul än fina, säger hon.

Hemma hos familjen Moraeus är det mesta julpyntet från olika second hand-butiker och loppisar. Det kombineras med naturmaterial som ris, mossa och små adventsgranar. Allt detta har de förmånen att kunna hämta vid en gammal släktgård.

Ett vackert sidenband som hittats begagnat knyts runt lite lingonris och hängs upp. Ljusstakar i olika höjd placeras på en gammal silverbricka som dekoreras med mossa. Gamla förgyllda lampfötter i olika storlek och modell arrangeras till en adventsljusstake i ett av fönstren. Resten av året är de placerade runt om i huset. Med enkla medel skapar Jennie julstämning i den gamla kåken.

Elfvinggården har anor från 1850. Nu är det över nio år sedan den gamla gården blev familjen Moraeus och sedan dess har de med varsam hand rustat upp och skapat ett hem för sin familj där. Mycket med hjälp av gamla ting.

– I början handlade det om att jag tyckte om gamla saker. Tanken på hållbarhet och att handla cirkulärt har kommit med att jag med tiden har blivit alltmer miljömedveten.

En medvetenhet som även präglar tänkandet kring julen och allt vad den innebär. Och nu är det jul igen på Elfvinggården.

Jennies juliga återbrukstips:

  • Skippa omslagspapperet till dina julklappar i år och slå in klapparna med hjälp av begagnade tyger, sjalar och sidenband i stället. Det går att hitta på varenda second hand och paketen blir både fina och annorlunda. De blir som vackra karameller under granen.
  • Fynda gamla julkulor i tunt glas till granen. De andas historia och nostalgi och skapar en helt annan stämning än nytillverkat julgranspynt.
  • Våga köpa julklappar second hand! Det kan vara en liten tröskel till att ge bort begagnade saker. Men om någon i släkten börjar så vågar ofta fler haka på. Det blir unika gåvor som ofta blir mycket uppskattade. Och du får mer för pengarna. Varför inte låta second hand bli tema för årets paketlek med hundrakronorsklappar? Eller fixa ett arrangemang av second hand-fynd och kombinera med några flaskor öl eller hemgjort sköljmedel. Det blir en klapp som känns lyxig både att ge och att få.

Du kan läsa en längre artikel med Jennie i Erikshjälpens tidning. Om du inte fått den i brevlådan kan du bläddra i den digitalt här.

Text: Carolina Carpvik

Följ Jennie:

Instagram: @elfvinggarden

Blogg: elfvinggardens.se