fbpx

Den enkla vägen ut med @portionenundertian

Att laga och äta mat utomhus är något av det härligaste Hanna Olvenmark vet. Många känner henne genom den populära bloggen och instagramkontot Portionen under tian, där hon tipsar om billig, god och klimatsmart mat – och inspirerar fler att väva in friluftslivet i vardagen.

– Att laga mat ute är ett härligt sätt att umgås på, men jag tycker också att det är fantastiskt att vara ute själv. Om man vill börja äta mer utomhus tycker jag att man ska börja med utefrukost, det är så enkelt. De flesta har en ganska portabel frukost som man lätt kan ta med ut, säger hon.

För Hanna har det alltid känts naturligt att vara mycket utomhus. Som barn var det kanske inget aktivt val att vara ute, men i tonåren märkte hon att löpning i skogen fick henne att må bra.

– Nu älskar jag att gå och att åka längdskidor när det är snö är fantastiskt. Men också att göra andra saker, som att ta ett kallbad. Jag bor i Göteborg men är egentligen ingen stadsperson. Att komma ut i naturen är för mig ett enkelt sätt att få ett avbrott från allt det andra och att landa lite. Och jag tycker att det är extra härligt att ha med något ätbart på utflykterna.

Hannas recept på Portionen under tian är väl avvägda för att påverka klimatet så lite som möjligt. På samma sätt vill hon tänka klimatsmart när det gäller utrusning för friluftslivet.

– Jag gillar verkligen friluftsprylar, men man behöver tänka igenom vilka aktiviteter man ska ha dem till. Det är hemskt att bli kall och blöt, så en regnjacka är bra att ha men man behöver ju inte en expeditionsjacka för en promenad i ett naturreservat. Det man köper ska hålla länge och det finns ju många alternativ till att köpa nytt, som att låna av kompisar, hyra eller köpa second hand. Många tillverkare av friluftsprylar vill göra saker som verkligen underlättar för utövarna och de har ofta bra kvalitet, säger hon.

Därför håller de att användas länge – och kanske av någon annan, genom second hand-försäljning. För många uteaktiviteter räcker dock det man redan har hemma långt.

– Ska man laga mat på stormkök så behöver man så klart ett stormkök. Men man behöver inte en specialstekspade för att laga mat ute. Jag brukar till exempel ta med en vanlig kökskniv, en mindre skärbräda och ibland har jag till och med tagit med vanliga tallrikar i porslin ut. Det blir kanske lite tyngre, men ska man inte ut på fjällvandring utan bara på en kvällsutflykt så gör det ju ingenting, säger Hanna Olvenmark.

Inspireras av Hanna på @portionenundertian

Foto: Ulrika Pousette/Privat