Långvarigt samarbete med HV71

Hockeyklubben HV71 från Jönköping har samarbetat med Erikshjälpen sedan 1998. Genom det stöd och engagemang som både klubb och supportrar visat under åren har livsvillkoren för många utsatta barn och familjer förändrats.

Det började med en förskola

Samarbetet började när HV71 tillsammans med skolor, allmänheten och Pingstkyrkan i Jönköping byggde en förskola i samarbete med Erikshjälpen. Förskolan byggdes i huvudstaden Addis Abeba i ett av av världens fattigaste länder, Etiopien. I området Alert bor ungefär 25 000 människor tätt tillsammans. Området är byggt runt ett sjukhus för leprasjuka och även om den yngre generationen inte är smittade idag så har sjukdomen satt spår i form av djup fattigdom och respektlöshet från övriga samhället.

Att få gå i förskola när man är 4-6 år är ingen självklarhet. Det är vanligt att familjerna skaffar många barn som kan tigga eller leta mat på soptipparna, och tio barn per familj är inte ovanligt.

Erikshjälpen arbetar långsiktigt och finansierar fortfarande skolan i Etiopen med stöd av många engagerade faddrar runt om i Sverige. Här går idag ungefär 120 barn från klass ett till tre. Att få gå i skolan betyder en helt ny chans för de här barnen och håller de borta från gatan.

Genom åren har HV71 bidragit till många olika projekt, såsom ett hem för gatubarn, och att ge kor till fattiga familjer i Indien. De har bidragit till rent vatten och brunnar i Afrika och till solenergi som lyser upp skolor och framtid för barn i bland annat Uganda.