I barnparlamentet får Sumit säga sin mening

I Erikshjälpens barnparlament får barnen träna på att uttrycka sina åsikter och driva frågor på ett demokratiskt sätt. I ett av barnparlamenten i Indien är Sumit, 15, transportminister. Han vill jobba för renare omgivningar.

”Jag skulle vilja skriva ett brev till politikerna och säga åt dem att de måste städa och fixa till våra vägar”.

Bor nära soptipp

15-åringen bor bara några meter från New Delhis näst största soptipp, Bhalswa. Tippen utgör 40 hektar och fungerar som arbetsplats för 4 000 personer – både barn och vuxna. Sumit går i tionde klass och i stället för att plocka skräp, som så många andra ungdomar, hjälper han sin mamma att driva familjens affär som är en utbyggnad av det 15 kvadratmeter stora hemmet. Familjen består av tre bröder, tre systrar, mamma och pappa. Sumits pappa jobbar som rickshawförare.

Får veta sina rättigheter

När Sumit inte går i skolan, arbetar i affären eller umgås med sina vänner är han med i barnparlamentet. Här får han och de andra medlemmarna utbildning i hur ett land styrs. Men de får också kunskap om sina rättigheter och redskap att själva förändra sin situation. För Sumit betyder det mycket att bli tagen på allvar och lyssnad på. Just nu fungerar han som transportminister i parlamentet.  Där Sumit bor är det mycket skräp på vägarna, som dessutom knappt går att köra på.

– Det vill jag ändra på!

Foto: Julia Engborg

 

ERIKSHJÄLPEN VILL:

* att de indiska barnens röster blir hörda och att de får vara med och påverka, till exempel via lokala barnparlament.

* att fler barn i Indien får gå i skolan.

* skydda barn från skadligt barnarbete.