fbpx

Anna, 22: ”Här känner jag mig välkommen”

I hela sitt liv har hon mött människor som varit elaka och tryckt ner henne. Tills hon kom till Erikshjälpen Second Hand i Sävsjö. ”Jag har aldrig känt mig så välkommen som här”, säger 22-åriga Anna Karlsson.

Det är förmiddagsfika i personalrummet en halvtrappa ner från butiken och utspridda bland borden sitter alltifrån butikschef till daglediga volontärer. Mitt i samtalsbruset sitter Anna Karlsson med en kopp kaffe och en ostmacka.

Hon har, när vi träffar henne, arbetstränat i second hand-butiken i Sävsjö i snart ett år. Ibland står hon i kaféet, ibland sorterar hon böcker, leksaker eller kläder; prismärker och plockar fram. Allra helst står hon i kassan.

– Jag älskar språk, så varje gång jag står i kassan hoppas jag på att jag ska få prata engelska. Och det händer nästan varje gång, säger hon.

Isolerade sig helt

Hon kom till butiken med ett tungt bagage: mobbningen började redan i förskoleklass och fortsatte genom hela grundskolan. Som fjortonåring blev hon svårt sjuk till följd av det, drabbades av utmattning och utvecklade ett självskadebeteende där hon också kämpade mot mörka tankar om att inte orka leva längre.

Inte heller när Anna började gymnasiet tog mobbningen slut och efter ett år gick det inte längre. Hon hoppade av skolan och har aldrig återvänt.

– När jag var 16, 17 var det som allra svårast. Jag isolerade mig helt och gick inte utanför dörren.

Genom olika insatser har Anna försökt ta steget ut i samhället igen. Men varje ny placering har följts av ångest och en klump i magen. Tills hon kom till Erikshjälpen Second Hand.

– Jag har aldrig känt mig så välkommen som här. Här har jag mött så otroligt många fina människor, jag tror inte att de vet hur mycket de betytt för mig. Jag har aldrig haft ångest inför att gå hit, säger Anna.

I början var hon inte så öppen med sin bakgrund.

– Jag visste ju inte hur människorna här var. Men när jag lärde känna dem vågade jag öppna mig. Här är det ingen som dömer en, för alla har varit med om så mycket.

Del av gemenskapen

Anna är i butiken tre dagar i veckan. Tiderna har justerats från heldagar till kortare dagar i nära dialog med butikschefen som också fungerar som Annas handledare.

– Jag har lätt att bli utmattad. För mig är det allt eller inget. Här får jag hjälp att sätta gränser och hitta balansen.

I dag är Anna en självklar del av gemenskapen i butiken; det skämtas och skrattas och är högt i tak. Hon bidrar till trivseln inte bara genom sin humor utan också genom sin förkärlek till att baka. Inte sällan bjuder hon på hembakat till det gemensamma förmiddagsfikat.

– Jag längtar till varje ny dag jag får gå hit. Jag har fortfarande en lång väg kvar till att må bra, men genom att vara här har jag kommit halvvägs.