fbpx

Expressen lyfter Barnhemskollen

”Välgörenhet är big business i Sverige. Vi skänker bort 8,7 miljarder kronor om året. Kan vi göra skada med en del av de pengarna?” Det frågar sig nyhetskrönikören Britta Svensson när hon skriver om Barnhemskollen i Expressen.

I sin krönika den 11 januari skriver hon om barnhem och hur hon tidigare inte insett att barnhem kan skada istället för att hjälpa.

”Det är chockartat att sätta sig in i frågan och upptäcka att jag inte hade en aning om att detta problem fanns. Att barnhem i vissa länder har blivit en cynisk affärsidé för att locka pengar från ”goda” människor som vill hjälpa, och att barn som placeras där kan bli en handelsvara.” skriver Britta Svensson.

Hon skriver om hur Barnhemskollen, som Erikshjälpen och Childhood står bakom, gett henne kunskap om till exempel att 80 procent av barnen på barnhem har minst en förälder i livet och att de flesta barn hamnar på barnhem på grund av fattigdom.

Barnhemskollen vill upplysa och ge fakta om barnhem och även ge exempel på hur man bättre kan hjälpa barn som lever i fattigdom och utsatthet.

I krönikan berättar också Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn om hur Erikshjälpen i dag arbetar för att stärka familjer så att de inte av fattigdom ska behöva lämna bort sina barn:

– Vi vill utrusta människor att tänka och agera själva och ta makten över sin egen vardag. Vi vill angripa grunden till fattigdom och hjälpa till att få ett bättre och mer människovärdigt samhälle, säger han.

Läs hela Britta Svenssons krönika här.