fbpx

Årets största person är ett treårigt barn

Veckorna kring nyår är årskrönikornas och tillbakablickarnas period. Varje tidningsredaktion och nyhetskanal gör sin sammanfattning, minns avgörande händelser och dramatiska skeenden. De redovisar listor, korar vinnare och häcklar förlorare.

Som vanligt har Time Magazin utsett sin ”Person of the year”, tidningens kännetecken sedan många år. Årets person, i Time, brukar vara någon som sammanfattar tidsandan, planetens utmaningar och kanske även dess lösningar.

I år valde man Angela Merkel, en fantastisk kvinna med kraft, beslutsamhet och mod.
Tyskland är åter igen Europas motor. Efter att ha restaurerat gamla Östtyskland har man räddat Grekland och samtidigt tagit emot fler flyktingar än något annat land. Merkel har personifierat en attityd och ett mod.

Men när jag såg nyheten om Merkel så skavde det i mig. För mig är ”Person of the year” en treårig liten pojk, vid sidan av ett stort hav. Alan Kurdi personifierar 2015 mer än något annat. Och jag hoppas att vi aldrig glömmer honom.

2015 har visat oss att alla goda krafter behövs, mer än någonsin…

För människor som flyr för sina liv, som rusar över gränser, simmar över hav.
För barn som riskerar att säljas till prostitution, blir slagna och utkastade från sina hem.
För alla i utsatthet och utanförskap, med sjukdom, missbruk eller handikapp.
Erikshjälpens grundare, Erik Nilsson, var sjuk och bräcklig hela sitt liv. Ändå byggde han en organisation för hopp och framtidstro. ”I kärlekens tjänst” stod det på all korrespondens. Det förpliktigar. Vi behövs alla, och vi kan alla bidra till förändring. Det må vara mörkt, men det är aldrig kört. Det må vara kallt, men aldrig hopplöst.
Låt oss tro på framtiden, låt oss arbeta för en rättvisare och bättre värld, där barn ska få leva, drömma och utvecklas. Inför 2016, och all nöd omkring oss, måste vi tänka större, satsa mer och arbeta hårdare.

Lille Alans liv får inte vara förgäves.

 

På bilden: Zamzam, ett annat av alla de barn som tvingats fly från sitt hem i Syrien, här i flyktingläger i Libanon. Foto: Hiba Fares, Medair