fbpx

Vår historia

Erikshjälpen grundades 1967 men historien om Erikshjälpen börjar mycket tidigare än så. Det här är berättelsen om en barnrättsorganisation grundad av ett barn – för att hjälpa andra barn. Det här är berättelsen om Erik Nilsson från Ruda i Småland.

Erik Nilsson föddes år 1929 i ett skomakartorp i småländska Ruda. Som blödarsjuk tillbringade han redan som liten mycket tid på sjukhus. Men istället för att tycka synd om sig själv började han skicka hälsningar och presenter för att uppmuntra andra sjuka barn.

Namn och adresser till barn som låg på sjukhus och önskade uppmuntran, fick han genom att lyssna på radioprogrammet Barnens Brevlåda. Grundad i sin tro på Gud ville Erik göra gott för andra och redan 1946, då Erik var 17 år, var hans hjälparbete etablerat.

Några år senare, 1951, tog verksamheten ytterligare fart då Erik intervjuades i radio av just Sven Jerring. Gåvor började strömma in när människor från hela landet hörde talas om Eriks arbete.

 

Erik, eller Farbror Erik som han kom att kallas, dog 1966 och blev bara 37 år gammal. Men arbetet han startade lever vidare och i dag får tusentals barn och familjer som lever i utsatthet runt om i världen möjlighet till utbildning och försörjning och kan själva vara med och forma sin framtid. Detta tack vare Eriks mod att göra verklighet av sina drömmar.

År 1990 startades de första second hand-butikerna, i Mölndal och Vetlanda. De var tänkta som en finansieringskälla till stiftelsen Erikshjälpens allt växande biståndsverksamhet.
Erikshjälpen – som stiftelse – kunde inte ägna sig åt affärsverksamhet och därför bildades en ideell förening. Sedan 2004 heter verksamheten Erikshjälpen Second Hand och har ett tydligt uppdrag att stödja stiftelsen.