Farbror Erik

Stiftelsen Erikshjälpen grundades 1967, men historien började egentligen långt tidigare. Erik Nilsson föddes 1929 i ett skomakarhem i Småland. Han hade blödarsjuka och fick ligga på sjukhus en stor del av sitt liv. Även när han inte var på sjukhus var han ofta dålig och sängliggande.

Sjuka barn kan bli glada barn

När Erik var på sjukhus konstaterade han att han inte var ensam – det fanns många barn som inte kunde vara hemma hos sina familjer på grund av sin sjukdom. Då började han skicka hälsningar och små presenter till andra sjuka barn runt om i Sverige. Redan 1946, när Erik var 17 år gammal, var arbetet i full gång.

Genom att lyssna på radioprogrammet Barnens Brevlåda fick Erik namn och adresser till barn som låg på sjukhus och önskade uppmuntran. Han skrev brev till programledaren Sven Jerring om att han skulle läsa adresserna något långsammare så att Erik skulle hinna anteckna. När radioprofilen läste brevet som var skrivna av den något lillgamla Erik tog han för givet att det var en farbror han hade med att göra. När det sedan visade sig vara en tonåring hade smeknamnet Farbror Erik redan satt sig.

Genom radion tog det fart.

Något senare, 1951, tog verksamheten ytterligare fart, efter en uppmärksammad radiointervju hos Sven Jerring.

 

Tidningen, De sjukas vän, började ges ut 1954 som ett sätt för Erik att berätta för alla de som skänkte pengar och gåvor vad som hände.

Gåvorna började strömma in och givare från hela landet fick höra talas om och blev intresserade av Eriks arbete.

Om jag orkar…

”Om jag orkar…” var en verklighet Erik fick leva med. Att aldrig veta om han skulle kunna fullfölja vad han planerat. Rätt som det var slog blödarsjukan till och han kunde t ex drabbas av långvariga njurblödningar. Många gånger var det Eriks kristna tro som gav honom ork och kraft att fortsätta utveckla arbetet.

”Sjuka barn kan bli glada barn!” Eriks motto gäller fortfarande.

Erik, eller Farbror Erik som han kom att kallas, dog 1966 bara 37 år gammal. Men det arbete han startade lever vidare och innebär att tusentals barn och vuxna runt om i världen idag får möjlighet till försörjning, utbildning och att själva vara med och forma sin framtid.

Lyssna på podden om ”Erik, hjälpen och livet”