fbpx

”Vi ser potentialen i det brustna och trasiga”

I en gammal lada i den rumänska byn Cerneteaz finns ett av Rumäniens mest välrenommerade snickerier, Kenosis Design. Ett företag som lyckats integrera utstötta romer till att bli en stolthet i det rumänska samhället. Men utmaningarna framåt är stora och nu vädjar Andreas Samuelsson från organisationen Kenosis om hjälp från Sverige.

Längst ner i brädhögen ligger de. Träbitarna med kvisthål eller sprickor. De som ingen vill ha och ingen tror på. Men det är just detta spillvirke som Andreas Samuelsson på Kenosis tar tillvara.

– Jag ser det vackra och potentialen i allt det brustna och trasiga, säger han.

I Andreas och hans medarbetares händer förvandlas brädorna och trästyckena som andra har ratat till vackra och funktionella möbler och inredningsdetaljer. Från skärbrädor och badrumskommoder till matbord, pallar och stolar. Flera av Rumäniens trendigaste restauranger och caféer har valt ny inredning från Kenosis Design, ett snickeri i den lilla byn Cerneteaz, en bit utanför staden Timisoara. Rumänsk tv och radio har uppmärksammat företagets välgjorda hantverk och exklusiva möbler. Efterfrågan ökar. Och romerna som arbetar på företaget har gått från att vara utstötta ur samhället till att bli en del av något framgångsrikt och efterfrågat.

Visst låter det som en framgångssaga. Och det är det på flera sätt. Men myntet har en baksida. Lokalerna för tillverkningen är undermåliga. Företaget håller till i en gammal lada. De flyttade in när djuren flyttat ut. Där finns ingen isolering i väggarna, golvet är ojämnt och det regnar in genom taket. Elen bryts minst tre gånger om dagen och på företagets lager är det ofta minusgrader.

– I Sverige skulle vi aldrig fått tillstånd att jobba i så här dåliga lokaler, säger Andreas.

Men det är inte lätt att hitta en ny lokal. Nästan ingen vill hyra ut till romer. De lokaler som möjligen finns är lika undermåliga de.

Investera i generationer

Ur denna situation har drömmen om att fortsätta bygga ut Kenosis verksamhet och bygga en helt egen industrihall vuxit fram. Att få äga en fabrik på egen mark. Den visionen vill Andreas tillsammans med Erikshjälpen hitta samarbetspartners till.

– Jag klarar inte allt detta själv. Den som är intresserad av att i glädje följa med oss på resan mot att skapa en framtid för romerna är välkommen. Detta projekt handlar inte om att ge den hungrige mat. Det handlar om att investera i generationer och bygga ett bättre samhälle, säger han.

Kenosis Design är ett annorlunda företag. Här arbetar romer och rumäner sida vid sida. Något som är högst ovanligt i Rumänien. Romerna är ett folk som i mångas ögon helt saknar värde. De lever utanför det rumänska samhället. Men Andreas Samuelsson ser potentialen även i den romska befolkningen. Han tror det är på samma sätt som med de ratade brädorna. I dag är många av dem lika utdömda av sin omgivning som de dåliga brädorna av snickare. Det gäller att investera i människorna för att de ska komma till sin rätt.

– Vi vill att romerna ska känna sig hemma och välkomnande här. Kenosis ska vara en plats där de är behövda och respekterade, säger han.

”Vill nu vara med? Tillsammans skapar vi förändring för generationer.”

Rumänien har i Kenosis Design fått ett exempel som visar att det fungerar med ett företag där romer och rumäner arbetar tillsammans. Tio romer som tidigare levde på socialbidrag är nu arbetstagare som bidrar till samhället genom att betala skatt. I stället för att se tiggeri som sin enda utväg eller låna pengar till 100% ränta och sitta fast i skulder, har de genom sitt arbete på fabriken fått ett helt annan social tillhörighet till samhället än de tidigare haft.

Kämpa tillsammans

För ungefär tio år sedan dök de första romerna från Rumänien och andra länder i Östeuropa upp i den svenska gatubilden, sittandes utanför butiker och i gathörnmed en mugg i händerna för att tigga pengar. De hade rest cirka 200 mil för att på detta sätt be om pengar till familjernas försörjning eller för att skaffa sig tillfälliga arbeten. Deras synlighet i den svenska vardagen blev en påminnelse om den fattigdom, utsatthet och diskriminering romerna upplever i sina hemländer. Ett utanförskap som en stor del av det romska folket har levt i under flera hundra år. Romerna i Rumänien bär på sår av exkludering och marginalisering. Utmaningen är enorm.

–Jag måste hela tiden bevisa att jag inte är här för att utnyttja någon. Jag vill vara med och arbeta för att tillsammans med både romer och rumäner skapa ett nytt samhälle. Ett samhälle där ingen blir nedtryckt eller åsidosatt.

Andreas Samuelsson tror att det finns betydligt bättre sätt att hjälpa än att ge de här människorna lite mat eller några mynt i en mugg. Han menar att det är en sak att ge en tiggare en slant i muggen eller en bit mat, men en helt annan att skapa ett hållbart samhälle i de fattiga romska byarna.

– När du bjuder in någon i ditt hem kan du välja om du vill stänga in honom i källaren och sticka till honom lite mat ibland. Eller så väljer du att släppa in personen i ditt hem och din familj, säger han och fortsätter:

–Vi är här på samma villkor som romerna, vi kämpar tillsammans för att skapa en framtid som är hållbar genom generationer.

Söker sponsorer med Erikshjälpen

Den nya fabriken som han drömmer om ska fungera som en bro mellan romer och rumäner. En ny typ av samhälle som är lite mer som det borde vara, där alla lever och arbetar tillsammans på lika villkor.

Nu efterlyser Erikshjälpen, som varit en del av projektet sedan det startades, samarbetspartners i Sverige. Första steget har redan tagits. BSV Arkitekter och Ingenjörer AB fick frågan om de ville skänka pengar till projektet. Men arkitektfirman från Värnamo hade en annan idé. Istället för pengar bidrog de med tid och kunskap genom att rita och projektera en helt ny snickerifabrik. En byggnad som utformas i etapper som kan utökas över tid. När en kalkyl på bygget är klar kommer fler företag att kontaktas och få frågan om de kan hjälpa till att sponsra.

–Vill ni vara med? Här får ni chansen att hjälpa romerna på ett långsiktig och hållbart sätt. Tillsammans skapar vi förändring för generationer, säger Andreas Samuelsson.

Vill du veta mer om vad detta skulle kunna innebära för ditt företag? Varmt välkommen att kontakta Jonas Ekeroth på jonas.ekeroth@erikshjalpen.se  eller via mobil 076-548 60 35

 

Text: Carolina Carpvik Foto: Kenosis Design