fbpx

Zaw Oo – en superhjälte som får unga att agera

Som många länder i världen är Myanmar nedstängt på grund av coronaviruset. Man får för tillfället inte träffas, inte ens i utbildningssyfte. Där arbetar Zaw Oo för Erikshjälpens partnerorganisation World Concern i Kachin, norra Myanmar ett område där barn lever i stor utsatthet.

– Även om Covid-19 har tvingat oss att ställa in många av våra planerade aktiviteter så har det inte stoppat oss i vårt arbete med barns rättigheter, säger Zaw Oo.

Under normala omständigheter arbetar Zaw Oo och hans team med barnrättsklubbar. Arbetet handlar bland annat om att informera ungdomarna i området om barns rättigheter och på det sättet skapa ambassadörer som är med och förhindrar att barn exempelvis tvingas lämna skolan för att bli bortgifta.

– Men nu kan vi inte längre besöka grupperna. Istället har vi startat upp Covid-19-kommittéer som håller kontakten genom telefonsamtal och Skype, medlemmarna är de ungdomar vi tidigare arbetat med i barnrättsklubbarna.

Arbetet sker i tätt samarbete med lokala myndigheter och Hälsomyndigheter på provinsnivå. Tack vare Zaw Oo och teamets tidigare arbete i området kan de nu nå ungdomar som annars inte skulle få information om hur man skyddar sig och sin omgivning från coronaviruset.

Ge superkraft till krisens hjältar!

Eller swisha SUPERKRAFT till 900 92 83

– Deltagarna i barnrättsklubbarna är nyckelpersoner i informationsspridningen. De bor i byar och har möjlighet att ta fram strategier och hålla i förebyggande aktiviteter i områden där myndigheternas information inte kommer fram. Detta har bidragit till att vi kan dela ut sanitetsprodukter, affischer och megafoner, allt för att människor ska vet hur de kan skydda sig mot Covid-19.

– Jag blir så stolt när jag ser den kompetens som ungdomarna i våra klubbar visar när de tar på sig rollen att skydda människorna i sin omgivning.